Hun voorraden raken op

Foto
Foto Nicolas Asfour/AFP

Er ligt nog een enkeling te slapen in de gymzaal van de Technische Universiteit van Hongkong, maar de meeste activisten hebben de campus inmiddels verlaten. Er zijn er naar schatting nog maar een paar dozijn over. Ze zijn uitgeput, hun voorraden voedsel en medicijnen raken op.

Ze durven niet naar buiten te komen uit angst voor arrestatie. Al sinds zondag mag niemand het terrein meer zomaar op en af. Als je de campus toch verlaat en je weet niet aan het politiecordon te ontsnappen, word je meteen opgepakt. Minderjarigen moeten hun persoonsgegevens achterlaten en mogen dan voorlopig naar huis, jongeren van 18 en ouder worden direct verhoord en gearresteerd.

Sinds de protesten in Hongkong zo’n halfjaar geleden begonnen, zijn er zo’n vijfduizend mensen gearresteerd. Hen hangt een straf van maximaal tien jaar voor relschoppen boven het hoofd.

De protestbeweging begon als verzet tegen een controversiële wet die uitlevering van verdachten aan China mogelijk moest maken, maar groeide uit tot een veel breder verzet tegen de groeiende Chinese invloed in de voormalige Britse kroonkolonie.

Zondag zijn er districtsverkiezingen in Hongkong. Die gelden als een barometer om te zien hoeveel steun er is voor de oppositie. Die steun voor de regering is de laatste maanden alleen maar afgenomen. Mogelijk leiden de verkiezingen tot nieuwe onlusten, maar het is de vraag of de stad daar nog de energie voor heeft.