Het beste cadeau van Loretta SchrijverEen hond

Op de 27ste verjaardag van televisiepresentatrice Loretta Schrijver zat zij met haar toenmalige vriend Dick op een terras in Tunesië. „Wij waren op vakantie. Toen we onze koffie op hadden, haalde Dick een rood riempje tevoorschijn bij wijze van symbool. Ik kreeg een hond.

„We waren toen vijf jaar samen, en al die tijd zeurde ik al aan zijn hoofd om samen een hond te nemen. Hij aarzelde telkens vanwege onze drukke levens. Maar kort voor mijn verjaardag was er een zwangere zwerfkat bij ons komen aanlopen, en bevallen. Omdat wij twee kittens van dit nestje hadden gehouden, kon er nu dan toch ook wel een hond bij, vond ik. Dit enigszins discutabele argument trok Dick over de streep.

„Terug in Nederland gingen wij naar het asiel. Ik wilde een klein hondje dat makkelijk was om mee te nemen. Die was er niet. Wel werd ik op slag verliefd op een grotere hond. Deze eenjarige kruising van een herder en een hazewindhond wurmde zich zowat door de tralies, en kroop later innig bij me op schoot. Maar helaas, zij was toch echt te groot voor ons. Die avond overviel ons een schuldgevoel, zo knagend dat wij de volgende dag halsoverkop zijn teruggegaan. Wij noemden haar Flo.

„Een aantal jaar later strandde onze relatie. Middels een soort gedeeld ouderschap hebben wij het lang volgehouden om samen voor Flo te blijven zorgen. Maar op een gegeven moment werd ze te oud om steeds maar heen en weer te gaan. Toen bleef ze bij Dick, die inmiddels een vrouw en een zoon had.

„Toen Flo zeventien jaar was, ben ik nog eens langs geweest. Door de leeftijd was zij stram en doof. Het was emotioneel om haar na al die tijd weer te zien. Het bleek een afscheid, want datzelfde jaar overleed ze.”