Drie politieagenten gedood bij bomaanslag Colombia

Bij een aanslag op een politiebureau in Santander de Quilichao vielen drie doden en tien gewonden. Hoewel in Bogotá vrijdag een avondklok werd ingesteld, waren daar opnieuw protesten.
Een demonstrant gooit een steen naar de oproerpolitie tijdens protesten in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.
Een demonstrant gooit een steen naar de oproerpolitie tijdens protesten in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Foto Raul Arboleda/AFP

Bij een bomaanslag op een politiebureau in de Colombiaanse stad Santander de Quilichao, vijfhonderd kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Bogotá, zijn vrijdagavond drie agenten om het leven gekomen en tien agenten gewond geraakt. Dat meldt persbureau Reuters. Hoewel de Colombiaanse regering vrijdag een avondklok in Bogotá instelde, gingen opnieuw duizenden demonstranten de straat op.

De protesten in Colombia richten zich tegen het economische beleid van president Iván Duque. Ook heerst onvrede over de passiviteit van de regering wat betreft het grote aantal moorden op mensenrechtenactivisten. Duque zei vrijdagavond in een speech in gesprek te willen gaan met de demonstranten. De regering stelde in de hoofdstad vrijdag ook een samenscholingsverbod in en tot zaterdagmiddag mag geen alcohol worden verkocht.

Kwart miljoen betogers

Het is al enkele dagen onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Donderdag gingen volgens persbureau AP 250.000 mensen de straat op. Bij die protesten vielen drie doden en werd traangas ingezet door de politie.

Colombia is het zesde land in Zuid-Amerika waar recent gedemonstreerd is. Zo waren begin deze maand protesten in Ecuador tegen de afschaffing van brandstofsubsidies, zijn betogers in Chili teleurgesteld in de democratie en zijn in Argentinië al het hele jaar protesten tegen bezuinigingen en hervormingen. In Bolivia zag president Evo Morales zich door een volksopstand gedwongen af te treden.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Waarom veel Zuid-Amerikanen zo boos zijn

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.