Ajax behaalt eenvoudige 4-1-zege tegen Heracles

Ajax zag tijdens het gewonnen duel tegen Heracles verdediger Noussair Mazraoui geblesseerd uitvallen. Eerder op de avond was AZ met 0-3 te sterk voor FC Utrecht.
Hakim Ziyech (l) en Quincy Promes tijdens de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Heracles Almelo.
Hakim Ziyech (l) en Quincy Promes tijdens de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Heracles Almelo. Foto ANP

Ajax heeft zaterdag tegen Heracles een eenvoudige overwinning geboekt. Het werd in de Johan Cruijff Arena 4-1 voor de thuisploeg. Het gat tussen koploper Ajax en nummer twee AZ, dat zaterdag met 0-3 won van FC Utrecht, blijft zes punten.

Quincy Promes zette Ajax in de 26ste minuut op voorsprong. Diezelfde Promes maakte na een uur spelen de 3-0. Vier minuten daarvoor had Zakaria Labyad al de 2-0 binnengeschoten. Klaas-Jan Huntelaar maakte er in de 87ste minuut nog 4-0 van, waarna Cyriel Dessers in de laatste minuut nog wat terug deed voor Heracles.

Een tegenvaller voor Ajax was een blessure voor verdediger Noussair Mazraoui, die halverwege de tweede helft naar de kant moest. Hij had last van zijn knie. Mazraoui zou naast de geschorste Daley Blind en Joël Veltman de derde verdediger kunnen zijn die niet beschikbaar is voor het belangrijke Champions League-duel tegen Lille komende woensdag.

AZ steviger op tweede plek

AZ behaalde op bezoek bij FC Utrecht zonder veel moeite zijn tiende zege van dit eredivisieseizoen. In Stadion Galgenwaard werd het 0-3 voor de Alkmaarders. Die verstevigden daarmee hun tweede plek in de rangschikking.

Na 24 minuten spelen opende Teun Koopmeiners voor AZ de score. Een vrije trap van de aanvoerder belandde via een FC Utrecht-speler in het doel. Nog geen tien minuten later was het opnieuw raak: Oussama Idrissi maakte er 0-2 van. Direct na rust kreeg Utrecht een paar kansen, maar was het AZ dat scoorde. Myron Boadu schoot zijn negende treffer van het seizoen binnen. AZ staat dankzij de overwinning op Utrecht, de nummer vijf in de eredivisie, acht punten voor op PSV. Die laatste club heeft wel een duel minder gespeeld.

Het eredivisieduel PEC Zwolle - Fortuna Sittard moest vrijwel direct na de aftrap worden stilgelegd door de scheidsrechter. Een deel van de PEC-aanhang stak vuurwerk af en schoot siervuurwerk af richting het veld. Dat gebeurde vlak na de eerste spelminuut, waarin Nederlandse clubs dit weekend uit protest tegen racisme niet voetballen. PEC won het duel uiteindelijk met 2-1.