Thuiskok

Bevroren citroen

Three lemons isolated on a white background.
Three lemons isolated on a white background.

Tot slot nog een echte klassieker, de citron givré, eentje die ik graag bestel als ik hem op de kaart tegenkom (en ik niet al besloten heb om een kaasplank te nemen in plaats van het nagerecht) en dat is eigenlijk niet zo vaak. Maar het is heel feestelijk om zo’n hele citroen op een bord geserveerd te krijgen, dus nu kunt u dit ook zelf maken. En dat zonder ijsmachine.

Doe suiker en water in een steelpan, verwarm tot de suiker is opgelost en laat dan helemaal afkoelen. Snij het kapje van de citroenen. Snij een piepklein stukje van de onderkant zodat ze rechtop blijven staan, maar doorboor ze niet. Peuter met behulp van een scherp mesje en/of lepeltje al het vruchtvlees eruit en deponeer dat in een stevige (punt)zeef boven een kom. Duw zo veel mogelijk sap eruit, je moet ongeveer 150 ml hebben.

Hak de muntblaadjes heel fijn. Meng munt en citroensap door het suikerstroopje, doe dit liefst in een metalen of glazen bak en zet 3 uur in de vriezer. Haal elk uur eruit en klop met een vork door elkaar tot het niet meer vloeibaar is. Klop het eiwit stijf, spatel voorzichtig door het ijs. Spoel de lege citroenen af met koud water voor straks een mooi ijzig effect. Vul ze met ijs, plaats de kapjes erop en zet ze rechtop naast elkaar in een diepvriesbakje. Plaats minstens 4 uur in de vriezer om op te stijven.