Onverwoestbare Tesla al kapot tijdens presentatie

Tesla wil zich op termijn mengen tussen fabrikanten van pick-uptrucks. Aan het prototype moet nog het een en ander gebeuren, bleek bij de presentatie.
Tesla-baas Elon Musk donderdag bij het gehavende exemplaar van zijn cybertruck.
Tesla-baas Elon Musk donderdag bij het gehavende exemplaar van zijn cybertruck. Foto Frederic J. Brown/AFP

De presentatie van Tesla’s eerste pick-uptruck kreeg donderdagavond onbedoeld een slapstickachtig randje. Het gevaarte zou volgens de fabrikant van elektrische auto’s niet stuk te krijgen moeten zijn. Toen hoofdontwerper Franz von Holzhausen dat wilde demonstreren ging de Cybertruck – het laat zich raden – kapot.

De Tesla’s die vanaf 2014 als klimaatvriendelijke taxi vanaf Schiphol rijden, moeten om de haverklap terug naar de garage wegens mankementen.

De proef met een sloophamer recht op het portier van de auto doorstond de Cybertruck nog glansrijk. Het ging echter mis toen Tesla-topman Elon Musk Von Holzhausen uitdaagde om met kracht een metalen bal tegen de auto aan te gooien. De eerste worp zorgde voor een serieuze buts in de ruit van het linkervoorportier. „Oh my fucking God”, kermde Musk hoorbaar uit. Een tweede worp beschadigde ook een tweede ruit fors. „Er is nog ruimte voor verbetering”, aldus Musk.

Kogelwerend

Tesla had journalisten en fans donderdag ontboden voor de presentatie van zijn eerste pick-up, een soort auto dat het in de Verenigde Staten – anders dan in Nederland – ook goed doet als consumentenauto. De fabrikant van elektrische auto’s presenteerde in Los Angeles voor het eerst publiekelijk zijn plannen voor de Cybertruck.

Net als bij de auto’s die Tesla al in productie heeft – waarvan de bekendste en populairste Model 3 is – is de Cybertruck voorzien van de nodige technologische extra’s. Wie er een wil kopen, zal nog even moeten wachten: de productie begint niet voor het najaar van 2021. Het basismodel gaat in de Verenigde Staten omgerekend ruim 35.000 euro kosten, voor de duurste versie zal meer dan 62.000 euro moeten worden betaald.

De carrosserie van de Cybertruck is overigens kogelwerend gemaakt. Wat een bestuurder moet doen wanneer iemand een jeu-de-boules-bal bij zich heeft, is nog niet duidelijk.

Correctie (22 november 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd Franz von Holzhausen foutief Franz von Holshausen genoemd. Ook werd gesproken van de linkervoorruit, bedoeld werd de zijruit in het portier aan de linkerzijde van de auto. Dat is hierboven aangepast.