Mexico-Stad roept noodtoestand uit om geweld tegen vrouwen

In de eerste negen maanden van 2019 zijn meer dan 150 vrouwen vermoord in Mexico-Stad. De burgemeester wil onder meer een openbaar register voor zedendelinquenten.
Mexicanen demonstreren tegen geweld gericht op vrouwen.
Mexicanen demonstreren tegen geweld gericht op vrouwen. Foto Carlos Jasso/Reuters

In Mexico-Stad is donderdag de noodtoestand afgekondigd vanwege het toenemende geweld tegen vrouwen in de stad. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn meer dan 150 vrouwen vermoord in de miljoenenstad. Vermoed wordt dat de helft van hen zijn omgebracht vanwege hun geslacht. Door het uitroepen van de speciale noodtoestand wordt er nu onder meer meer geld vrijgemaakt voor vrouwencentra.

Twitter avatar Claudiashein Claudia Sheinbaum He decidido decretar la Alerta por Violencia en Contra de las Mujeres. Aquí las razones y las acciones que la acompañan para proteger a las niñas, niños y mujeres. https://t.co/rENOHlWshW

Burgemeester Claudia Sheinbaum, de eerste vrouwelijke burgemeester van Mexico-Stad, kondigde het zogenoemde Alerta de Violencia de Género contra las Mujeres op sociale media aan. De maatregel, die alleen in Mexico bestaat, stelt overheden in staat noodmaatregelen te treffen om specifiek het geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Een andere initiatief dat Sheinbaum aankondigde is een openbaar register waarin de namen van zedendelinquenten komen te staan, schrijft de Mexicaanse krant El Universal.

In augustus gingen inwoners van Mexico-Stad de straat op nadat een meisje van zeventien jaar was verkracht door vier politieagenten. Het massale protest wordt inmiddels ook wel de glitterrevolutie genoemd, omdat demonstranten roze glitters over de veiligheidschef van de stad hebben gegooid.

Bij de moorden op vrouwen in Mexico gaat het in sommige gevallen om femicide - het doden van vrouwen vanwege hun geslacht. Het precieze aantal femicides is lastig vast te stellen, maar persbureau Reuters meldde in oktober dat het ging om 638 moorden in het eerst halfjaar. Volgens Amnesty International kent Mexico waarschijnlijk het hoogste aantal femicides van Latijns-Amerika. Tania Reneaum Panszi, de directeur van de Mexicaanse afdeling van Amnesty, zegt dat het geweld tegen vrouwen gedeeltelijk een gevolg van de cultuur van machismo onder mannen in het land. “Vrouwen worden vooral gezien als het bezit van hun vaders, broers, werkgevers of partners”, vertelde ze aan France24.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag, waarin wordt uitgelegd waarom geweld tegen vrouwen ook in Brazilië een groot probleem is.

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.