Ik ben hier om te ontspannen

De toerist Nederland, topbestemming volgens Lonely Planet, wordt drukbezocht door toeristen. Wie zijn zij?

Daisy McKinney en haar vriendinnen uit het Verenigd Koninkrijk
Daisy McKinney en haar vriendinnen uit het Verenigd Koninkrijk

Op de noordoever van het IJ in Amsterdam zit in het laatste licht van de dag een groep vriendinnen, benen bungelend over de kade. Daisy McKinney (24) is een van de weinigen die staat, turend naar de overkant en naar de boten die over het water glijden. Achter hen torent A’dam Toren uit boven de toeristen.

De Britse McKinney en haar gezelschap staken het water over voor de A’dam Lookout, het uitzichtpunt bovenop de A’dam Toren. Maar het was te druk, voor de ingang staat een lange rij. Ze zijn aan de kade neergestreken om te bedenken wat ze nu willen doen.

Misschien nemen ze een smoke boat, waarop je blowend een rondje over de grachten kunt maken. „We zijn hier om coffeeshops te bezoeken en te blowen”, zegt een van de vriendinnen. Ze overhandigt een sticker met een fotootje van een wietblad naast een schoteltje nootjes en de tekst ‘Blackpool gals 2019’. De groep brengt geregeld bezoekjes aan Amsterdam, zegt McKinney, al is het voor haar de eerste keer. Een andere vriendin: „Ik ben hier om te ontspannen, ik ben alleenstaande moeder.” „Dat is Jacky”, zegt McKinney. „Zij eet iedereens eten op.”

Een van de zittende vrouwen leunt achterover met haar camera in selfiemodus en maakt een kort filmpje van het gesprek. De anderen lachen.

Zoals op de sticker staat, komen ze uit de Engelse kustplaats Blackpool, al woont Daisy McKinney sinds kort in Glasgow, Schotland. „Ik ben mijn vriend achterna gereisd, hij komt daar vandaan.” Ze ontmoette hem op een huisfeestje via gemeenschappelijke vrienden. „Heel romantisch”, lacht ze.

McKinney werkt als woonbegeleider voor mensen met dementie, psychische problemen en leerachterstanden. Ze speelde al langer met het idee te verhuizen naar Glasgow, waar ook familie van haar woont. Blackpool is de afgelopen jaren erg veranderd, zegt ze. „Het is een leuke stad, met toeristische trekpleisters als de Blackpool Tower en attractiepark Pleasure Beach. Maar er is veel meer armoede dan vroeger en er zijn bijna geen banen. Zo zonde.