Cadeaus geven is niet makkelijk – hier zijn 172 geefsuggesties

Cadeauspecial Voor de feestmaand geeft NRC cadeausuggesties in tal van categorieën.

Foto-illustratie Lieke Janssen

In mijn badkamer staat een bakje met kettingen en oorbellen. Ik draag nooit kettingen, en minstens tien paar oorbellen zullen het bakje nooit meer verlaten. Weggooien durf ik niet, het waren allemaal cadeaus.

Vanwege dit doosje houd ik al jaren een verlanglijstje bij. Als iemand vraagt of ik nog wensen heb, heb ik een antwoord paraat. Maar veel gevers zullen nooit vragen of er nog wensen zijn. Iets wat met liefde is uitgezocht, is waardevoller dan iets wat zonder veel nadenken van een lijstje is geplukt, is vaak de gedachte. Nee! Denk aan het doosje in mijn badkamer!

Goede cadeaus geven is niet makkelijk. Voor deze cadeauspecial dook Ellen de Bruin daarom in het onderzoek dat er naar cadeaus gedaan is. Ze destilleerde zeven bruikbare tips, waarmee cadeaus uitzoeken een stuk eenvoudiger wordt. Tip 3: geef iets wat op iemands lijstje staat.

Naast deze tips, vindt u in deze bijlage heel veel cadeau-inspiratie. Zoekt u iets voor een spelletjesfanaat? Kijk in dit overzicht. Gaat u uit winkelen voor een amateurkok, een buitenmens of een jong neefje of nichtje? Denk eens aan matroesjka-maatbekers, een insectenhotel of een spidermanpak. We vroegen onze collega’s van de boekenredactie naar de beste boeken om cadeau te geven (fictie, non-fictie en kinder- en jeugdboeken) en de muziekredactie stelde lijstjes met muziekcadeaus samen (jazz, pop en klassiek, verkrijgbaar op vinyl of cd). De genoemde prijzen zijn richtprijzen, want de meeste producten zijn bij meerdere winkels te koop. Alleen als producten bij één specifieke winkel te koop zijn hebben we die vermeld.

De redactie wenst u een vrolijke feestmaand.

Laura Wismans, Chef redactie Leven

Wooncadeaus

Tip 2: geef iets wat je ook voor jezelf zou kopen, dat maakt de ontvanger blijer. Dus geef die drinkglazen van gebruikte wijnflessen, en koop ze voor jezelf ook meteen. Vind hier alle wooncadeaus.

De beste albums om cadeau te geven

De muziekredactie stelde lijstjes met muziekcadeaus samen (jazz, pop en klassiek, verkrijgbaar op vinyl of cd). Vind hier alle muziekcadeaus.

Modecadeaus

Tip 5: ga niet voor de ‘wauw’-reactie, een praktisch cadeau is soms veel beter. Bijvoorbeeld mooie panty’s. Vind hier alle modecadeaus.

Kindercadeaus

Tip 3: geef iets wat op iemands lijstje staat – kinderen verheugen zich nu eenmaal graag op iets. Op een Spidermanpak, bijvoorbeeld. Vind hier alle kindercadeaus.

Tips voor de gamer en ouderwetse speler

Tip 7: het is niet de gedachte die telt, bedenk wat de ontvanger wil. Houdt die van spelletjes, geef dan een spel (ook al vind je daar zelf niks aan). Vind hier alle gamecadeaus.

Tips voor in de keuken

Tip 6: geef verschillende mensen hetzelfde. Test het uit met Sinterklaas, zijn die maatbekers een succes? Geef ze met Kerst aan anderen. Vind hier alle keukencadeaus.

Tips voor de reisliefhebber

Tip 1: geef iets om te doen. Theaterkaartjes, een dagje uit, een weekendje weg. Hier wat inspiratie, en cadeaus voor reisliefhebbers. Vind hier alle reiscadeaus.

Cadeautips voor in de buitenlucht

Tip 4: geef een bijdrage aan iets duurs. Maar als je geen geld wilt geven, geef dan gewoon iets leuks voor de buitenmens. Vind hier alle buitencadeaus.

De beste boeken om cadeau te geven

De boekenredactie van NRC maakte een lijstje van de mooiste literatuur, beste non-fictie en de leukste kinderboeken. Vind hier alle tips.