In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
Oproerpolitie in Zimbabwe drijft een politieke bijeenkomst van de oppositie met geweld uiteen. Aanhangers van de MDC waren naar het hoofdkantoor van de partij in de hoofdstad Harare gekomen om te luisteren naar een toespraak van partijleider Nelson Chamisa.
Foto Jekesai Njikizana/AFP
De resten van een tent na een bombardement van het Syrische leger op een geïmproviseerd kamp vlak bij de Turkse grens in het noordwesten van Syrië. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten kwam een raket vlak bij een kraamafdeling terecht. Bij het bombardement kwamen volgens de organisatie vijftien burgers om, onder wie zes kinderen, en raakten veertig mensen gewond.
Foto Omar Haj Kadour/AFP
Een week na het vertrek van de Boliviaanse president Evo Morales is het nog steeds onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Ondanks de belofte van de interim-president Jeanine Áñez om snel verkiezingen uit te schrijven komt het vaak tot een confrontatie met demonstranten en de oproeppolitie.
Foto Ronaldo Schemidt/AFP
Afrikaanse migranten hebben een kerk in Kaapstad bezet. De Afrikanen voelen zich niet meer veilig in Zuid-Afrika door het toenemende geweld tegen buitenlanders. De migranten willen dan ook niet langer in het land blijven, noch willen ze terugkeren naar hun land van herkomst.
Foto Nic Bothma/EPA
Normaliter zwemmen de zwanen op de Alster in het centrum van de Duitse havenstad Hamburg. Nu vangt ‘zwanenvader’ Olaf Niess de vogels om ze naar hun ijsvrije winteronderkomen te brengen.
Foto Axel Heimken/dpa/AFP)
Onverschrokken trotseert een surfer de hoge golven voor de kust van Nazaré. De plek aan de Portugese kust is befaamd om zijn reuzengolven en trekt dan ook surfers van over de hele wereld.
Foto Rafael Marchante/Reuters
Al ruim een maand wordt in Chili hevige gedemonstreerd. Tienduizenden burgers gaan dagelijks de straat op, zoals in hoofdstad Santiago. Een verhoging van de prijs van metrokaartjes was de directe aanleiding, maar al snel veranderden de eisen van de betogers: afschaffing van het huidige ultraliberale economische model. Een eerste succes is geboekt: alle partijen in het Congres spraken af om een nieuwe grondwet op te gaan stellen.
Foto Pablo Sanhueza/Reuters
Stofwolken kleuren de lucht in het Australische stadje Mildura, ten oosten van Adelaide, oranje. De wind die de droge grond van boerderijen oppikt en door het stadje blaast, maakt, in combinatie met temperaturen van rond de 40 graden Celcius en het gevaar voor bosbranden die het zuiden van Australië al weken teisteren, het dagelijks leven moeilijk.
Foto Petra Johansson/AFP
De levensomstandigheden verslechteren met de week in het vluchtelingen kamp Vucjak bij de Bosnische stad Bihac. Maaltijden zijn schaars, medische zorg is er alleen voor spoedgevallen. Hoewel Bosnië geholpen wordt door de Europese Unie kan het land de vluchtelingencrisis niet aan en weet het zich geen raad met de situatie.
Foto Elvis Barukcic/AFP
Het besluit van de Indiase regering om de speciale bescherming voor vooraanstaande leden van de Congrespartij en hun familieleden, zoals van voormalig premier Manmohan Singh op te heffen, leidde tot grote onrust. De partijleden beschuldigen de autoriteiten van een persoonlijke vendetta tegen de Congrespartij en haar kopstukken.
Foto Altaf Qadri/AP
Bij de confrontatie tussen demonstranten en politie op de campus van de Technische Universiteit in Hongkong vielen afgelopen week honderden gewonden. Op de campus hebben demonstranten barricades opgeworpen, en de politie probeerde die te doorbreken. Meer dan duizend demonstranten werden gearresteerd, anderen ontsnapten, soms door aan touwen te abseilen naar een lager geleden weg, anderen gaven zich over.
Foto Nicolas Asfouri/AFP
Omgeven door de met sneeuw bedekte toppen van de Zwitserse Alpen ligt in het stuwmeer Lac des Toules een eiland van zonnepanelen. Het is voor het eerst dat op deze hoogte (1.810 meter) schone energie wordt opgewekt voor (circa 220) huishoudens elders.
Foto Laurent Darbellay/EPA
De eerste wijn van het jaar. Niet alleen in meer traditionele wijnlanden wordt de komst van de beaujolais nouveau gevierd. In het hetebronnenresort Hakone Kowakien Yunessun in Japan kan in een ‘wijnbad’ (gekleurd water) gebadderd worden, uiteraard met een glaasje van de nieuwe wijn – of druivensap voor de kinderen – in de hand. Japan is een grote afzetmarkt voor beaujolais nouveau; naar schatting zal het Aziatische land dit jaar 4,5 miljoen flessen van de wijn importeren.
Foto Franck Robichon/EPA
Stoelen worden klaargezet voor de heilige mis onder leiding van paus Franciscus in het nationale stadion van Thailand in hoofdstad Bangkok. De kerkvader bezocht afgelopen week het Aziatische land om de relatief kleine groep katholieken daar een hart onder de riem te steken. Het laatste bezoek van een hoofd van de katholieke kerk dateert van 1984, toen Johannes Paulus II Thailand bezocht.
Foto Manish Swarup/AP
Met zijn hyperrealistische kunstwerken roept de Australische kunstenaar Ron Mueck bij zijn toeschouwers vervreemding op. Is dit kunst of een kopie? In het Belgische Luik, in La Boverie, is de tentoonstelling 'Ceci n’est pas un corps' rond hyperrealisme te bezoeken. De titel is een knipoog naar – zo niet hommage aan – het beroemde schilderij van René Margritte, 'Ceci n’est pas une pipe', dat de relatie tussen kunst en werkelijkheid in twijfel trekt.
Foto Yves Herman/Reuters