Brieven

Brieven NRC Handelsblad 22/11/2019

Biomassa

Wiebes’ klimaatspagaat

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) begrijpt de zorgen over het stoken van biomassa, maar vindt het gebruik ervan nog steeds verdedigbaar. Hetzelfde kabinet schaft overigens volgend jaar wel de subsidie op zogeheten pelletkachels af vanwege de onverwachte negatieve milieueffecten. Een pelletkachel is de lokale variant van een biomassacentrale. Waarom deze beleidsmatige spagaat? Het antwoord is simpel. We hoeven de CO2-uitstoot van biomassacentrales niet mee te tellen in het klimaatakkoord van Parijs. Een papieren waarheid en pure volksverlakkerij dus.

Cyprus

Zelfstandig, niet Turks

Op het kaartje van Cyprus bij een archeologiereportage (Cyprus, een eigenwijs eiland, 19/11) wordt het noordelijk deel aangeduid met ‘Turks Cyprus’ en het zuidelijk deel met ‘Grieks Cyprus’. Cyprus is sinds 1974 een zelfstandige republiek en sinds 2004 lid van de EU, met vanaf 2008 de euro als betaalmiddel. Helaas is, ook sinds 1974, het noordelijke deel van het eiland bezet door Turkije. Het noemt zich sinds 1983 Turkse Republiek Noord -Cyprus en wordt als zodanig uitsluitend door Turkije erkend.

Philips-dochters

Vergeet Taiwan niet

In Menno Tamminga’s opsomming van voormalige Philips-dochters om hun total beurswaarde te bepalen, mag TSMC niet ontbreken (Hoe Philips-dochters beleggers verwennen, 19/11). Als medeoprichter was Philips in 1987 voor ongeveer dertig procent eigenaar van dit Taiwanese halfgeleiderbedrijf. Philips heeft een essentiële bijdrage geleverd aan het succes van dit bedrijf met een huidige beurswaarde van ongeveer 280 mld dollar. Bij de genoemde 105 mld euro kun je dus zo’n 85 mld euro optellen; bij elkaar bijna 200 mld euro.

Made in Israël

CDA-stem onbegrijpelijk

Producten uit Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied mogen niet langer het label ‘Made in Israel’ dragen (Uitspraak Europese hof betekent einde voor Israëlische wijnpolitiek, 18/11). In een door de Kamer aangenomen motie vroeg de ChristenUnie die uitspraak niet te volgen zolang hij niet geldt voor alle bezette gebieden in de wereld. Een flagrante schending van het principe van ‘publieke gerechtigheid’, een van de uitgangspunten van het CDA. Onbegrijpelijk dat het CDA deze motie steunde. Terwijl het partijcongres van het CDA zich twee jaar geleden expliciet uitsprak voor „concrete maatregelen in Europees verband, die het behoud en de verwezenlijking van de twee-statenoplossing (voor het conflict tussen Israël en Palestina) versterken”. Correcte labeling is bij uitstek zo’n maatregel.

Belastingdienst (1)

Institutionele argwaan

In het drama met de kinderopvangtoeslagen kwam via het rapport-Donner een nieuwe term voorbij: ‘institutionele vooringenomenheid’ (‘Compensatie doet leed geen recht’, 19/11 ). Daardoor zijn ambtenaren bij voorbaat niet individueel verantwoordelijk. De term mag nieuw zijn, de houding niet. De Belastingdienst ziet klanten bij voorbaat als fraudeurs. Het is overal waar overheidsgeld naar mensen met minder geld gaat; ingebakken wantrouwen. Onlangs: iemand met een bijstandsuitkering wordt gedreigd met een korting omdat hij niet op „de afspraak” in een brief had gereageerd; de brief bleek niet verstuurd. De schade en ellende die ambtenaren hebben aangericht behoort juist wel aangepakt te worden. Laat hen maar eens, ook met terugwerkende kracht, tien procent van hun salaris inleveren.

Belastingdienst (2)

Splits de portefeuille

Waarom niet een splitsing in de portefeuille van de staatsecretaris van Financiën om inkomsten en uitgaven (subsidies/toeslagen) apart te houden, zodat de Belastingdienst weer de verantwoordelijkheid krijgt die zij van oudsher had, en waar zij uiteindelijk voor verantwoordelijk is; innen van verplichte betalingen.