Zelfstandigen

Architecten hebben eerste cao met minimumtarief voor zzp’ers

Voor het eerst is een cao in werking getreden met een minimumtarief voor zzp’ers. Het gaat om de cao voor architecten. Zelfstandige architecten moeten vanaf nu minstens 150 procent krijgen van het brutoloon dat een architect in loondienst krijgt voor hetzelfde soort werk. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) heeft de cao dinsdag bindend verklaard. De Autoriteit Consument en Markt maakte daar in juli al de weg voor vrij. Zzp’ers krijgen 150 procent van het loon van een werknemer, omdat zij hun eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen moeten betalen. Mogelijk zet de architectenbranche hiermee een nieuwe trend. Ook in veel andere branches werken zzp’ers ‘zij-aan-zij’ met werknemers, oftewel zij doen hetzelfde werk. (NRC)