Zaak-Epstein

Prins Andrew legt taken neer na BBC-interview

De Britse prins Andrew trekt zich grotendeels terug uit het openbare leven en legt zijn publieke taken voor het Britse Koninklijk Huis tijdelijk neer. Aanleiding is het veelbesproken BBC-interview van afgelopen zaterdag over zijn vriendschap met de van grootschalig kindmisbruik beschuldigde Amerikaanse multimiljardair Jeffrey Epstein.

Volgens de prins heeft zijn relatie met Epstein de koninklijke familie ontwricht. In een verklaring zegt hij mee te leven met de slachtoffers van Epstein en „iedereen die erdoor beïnvloed is en die enige vorm van afsluiting zoekt”. Ook zegt prins Andrew zijn familie in de steek gelaten te hebben en mee te willen werken aan een eventueel strafrechtelijk onderzoek.

Epstein sloot in 2008 een deal met justitie in een zaak waarin hij werd beschuldigd minstens veertig minderjarige meisjes te hebben betaald voor seks. In één zaak kreeg hij achttien maanden cel, die hij mocht uitzitten als dertien maanden huisarrest. Prins Andrew en Epstein werden daarna nog twee keer met elkaar gefotografeerd.

Daarnaast kwam in augustus een video boven water uit 2010 waarop te zien is dat Andrew een jonge vrouw uitzwaait bij de deur van het appartement van Epstein in New York. Afgelopen zomer werd Epstein opnieuw aangehouden op verdenking van kindermisbruik en mensenhandel. In augustus werd hij dood aangetroffen in zijn cel, volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft hij zelfmoord gepleegd.

Prins Andrew zelf wordt ook beschuldigd van seksueel misbruik door een destijds 17-jarig slachtoffers van Epstein. In het interview met de BBC heeft Andrew echter gezegd dat hij zich de vrouw helemaal niet kan herinneren. (NRC)