Wielrennen

Van Vleuten en Van der Poel in de prijzen

Annemiek van Vleuten en Mathieu van der Poel zijn uitgeroepen tot de beste Nederlandse wielrenners van het jaar. Voor Van Vleuten was het de tweede keer dat ze de Keetie van Oosten-Hage Bokaal won. Ze werd in september op indrukwekkende wijze wereldkampioen op de weg. Ook won ze dit jaar Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Italië.

„Als ik een paar jaar geleden de namen zag van de rensters die deze bokaal gewonnen hebben kon ik me niet voorstellen dat ik er ooit tussen zou staan. En nu win ik deze prijs voor de tweede keer. Ik ben trots”, zei Van Vleuten woensdagavond bij de uitreiking van de prijs in Den Bosch. Van Vleuten (37) had concurrentie van onder anderen Marianne Vos, Anna van der Breggen en Kirsten Wild.

Bij de mannen ging de prijs naar Van der Poel, die niet aanwezig was om de Gerrit Schulte Trofee in ontvangst te nemen. Hij was nog onderweg vanuit Frankrijk, waar zijn vorige week overleden grootvader Raymond Poulidor werd begraven.

Van der Poel (24) werd dit jaar in Denemarken wereldkampioen veldrijden, waarna hij zich richtte op de weg. Na een vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen won hij op spectaculaire wijze de Amstel Gold Race. Afgelopen zomer won hij ook drie wereldbekerwedstrijden mountainbike, en de Europese titel. Op die discipline doet hij volgend jaar in Tokio een gooi naar olympisch goud.

De verkiezing wordt gehouden door Club 48, een verzameling oud-wielerprofs. Ook de huidige renners konden hun stem uitbrengen. Een internetstemming werd ook in de uitslag meegenomen. (ANP)