Voorzitter Russische atletiekbond geschorst vanwege dopingschandaal

Hoogspringer Danil Lysenko kwam meerdere keren niet opdagen voor dopingstesten. Voorzitter Dmitri Sjljachtin zou hem geholpen hebben met vervalste medische documenten.
Hoogspringer Danil Lysenko kwam in 2018 meerdere keren niet opdagen voor dopingtesten.
Hoogspringer Danil Lysenko kwam in 2018 meerdere keren niet opdagen voor dopingtesten. Foto Matt Dunham/AP

De voorzitter van de Russische atletiekbond is donderdag samen met meerdere andere functionarissen geschorst omdat hij onderzoek naar een dopingschandaal zou hebben gehinderd. Dat heeft de internationale integriteitsorganisatie voor de atletiek AIU bekendgemaakt. De Russische sportwereld wordt al jaren geplaagd door grootschalige dopingschandalen, in sommige gevallen gesteund door de Russische staat.

Voorzitter Dmitri Sjljachtin van atletiekfederatie RUSAF zou samen met anderen hebben gelogen en documenten hebben vervalst in het onderzoek naar de Russische topatleet Danil Lysenko. De 22-jarige hoogspringer won in 2017 een zilveren medaille op de WK atletiek in Londen. In 2018 kwam Lysenko meerdere keren niet opdagen voor dopingtesten. Hiervoor zou de atleet vervalste medische papieren hebben gebruikt om aan te tonen dat hij niet aanwezig kon zijn.

Lees ook: Russisch eerherstel wekt woede in de sportwereld< /div>

Daarbij zou hij geholpen zijn door Sjljachtin en nog vier andere personen binnen de Russische atletiekbond. Zij zijn nu samen met de atleet en zijn coach geschorst en hebben tot 12 december om te reageren. De conclusies volgen op een grootschalig onderzoek van de AIU dat vijftien maanden duurde, in samenwerking met de Russische antidopingorganisatie RUSADA.

RUSAF is al sinds 2015 geschorst en mag sindsdien niet meer deelnemen aan internationale atletiekwedstrijden. De internationale dopingorganisatie WADA constateerde dat jaar systematisch dopinggebruik onder Russische atleten, vooral rond de Olympische Spelen in Sotsji in 2014.