Uitbater gedeelde werkruimtes WeWork schrapt 2.400 banen

Dat WeWork 2.400 mensen gaat ontslaan, heeft te maken met een daling in de bedrijfswaardering. Investeerders schatten de waarde op 8 miljard dollar, eerder was dat nog 47 miljard.
Een vestiging van WeWork in New York.
Een vestiging van WeWork in New York. Foto Mark Lennihan/AP

Het Amerikaanse vastgoedbedrijf WeWork, dat werkplekken verhuurt aan zelfstandig ondernemers, gaat wereldwijd 2.400 medewerkers ontslaan. Op die manier hoopt het geplaagde concern naar eigen zeggen kosten te besparen, meldt persbureau Reuters donderdag. Bijna een vijfde van het WeWork-personeelsbestand moet nu op zoek naar een nieuwe baan.

De ontslagen volgen op een dramatische daling in de waardering van WeWork. Afgelopen zomer werd het bedrijf nog geschat op 47 miljard dollar, zo’n 42 miljard euro. Uit informatie die WeWork vrijgaf in aanloop naar de geplande beursgang, bleek echter dat het concern niet erg gezond is. Daarop stortte het vertrouwen van investeerders in, zodat er van de geschatte bedrijfswaarde slechts 8 miljard dollar overbleef. De beursgang werd geannuleerd.

Investeerders schrokken vooral van de financiële gegevens in de zogeheten S-1-registratie die WeWork half augustus bij de Amerikaanse beurstoezichthouder inleverde. Daarin stond dat het bedrijf vorig jaar 1,8 miljard dollar verlies draaide, oftewel ruim 200.000 dollar per uur.

Privévliegtuig

Daarnaast waren er twijfels over oprichter en directeur Adam Neumann, die helemaal alleen verantwoordelijk bleek over alle grote uitgaven van WeWork. Ook heerste er onder Neumann een losbandige feestcultuur op het hoofdkantoor en verplaatste Neumann zich in een privévliegtuig van 60 miljoen dollar, dat hij via het bedrijf had aangeschaft. De Japanse investeerder Softbank, grootaandeelhouder in WeWork, kocht Neumann vorige maand voor 1,7 miljard dollar uit.

Lees ook: WeWork, of: hoe je in twee maanden 35 miljard aan waarde kunt verliezen

WeWork huurt op zo’n achthonderd plekken in 123 steden leegstaande kantoorpanden, die het ombouwt in hippe, moderne werkplekken. In Nederland heeft het bedrijf drie vestigingen, allemaal in Amsterdam. Of er ook bij de Nederlandse WeWork-tak ontslagen gaan vallen en zo ja hoeveel, is nog onduidelijk. Vorige maand liet het bedrijf nog aan NRC weten dat de opening van twee nieuwe vestigingen in de hoofdstad, in 2020 en 2021, voorlopig gewoon doorgaat.

Luister ook naar deze aflevering van de NRC Vandaag-podcast over WeWork: