Recensie

Recensie Muziek

Tweede album Big Thief dit jaar bevalt nog beter

De Amerikaanse groep Big Thief bracht vijf maanden na hun veelgeprezen album, U.F.O.F., al het volgende album uit. Dit Two Hands bevalt nog beter, omdat het spontaner en losser klinkt. Liedjes als ‘The Toy’ en ‘Forgotten Eyes’ lijken al improviserend ontstaan. Zonder opsmuk, slechts omlijst door schrijnend gitaargetokkel laat zangeres Adrianne Lenker haar grillige, hoge stem in de woorden resoneren. Lenker lijkt de klanken als zware stenen voort te duwen, maar soms worden de stenen kiezels en strooit ze ze rond. Dan jubelt ze ineens een refrein, of een slotfrase. Big Thief mag dan bestaan uit vier personen, maar iedereen speelt ingehouden. En hoewel de gitaren rudimentair klinken, ontkomen ze aan voorspelbaarheid. Stekelige akkoorden woekeren rond de zangpartijen, terwijl de melodieën koesterend klinken. Behalve ‘Not’, dat zich woedend tot chaos mag vertakken.

Lees ook een interview met Big Thief: ‘Ik sta open voor contact met aliens’