Recensie

Recensie Muziek

The Who molenwiekt voor de Ok Boomer-generatie

Als het om nieuwe muziek gaat is The Who in feite al jarenlang het soloproject van Pete Townshend. Zanger Roger Daltrey wordt er pas in het laatste stadium bij betrokken en zingt wat Pete hem voorlegt. „I know you’re gonna hate this song”, zet Townshend de onderlinge verhouding op scherp in ‘All This Music Must Fade’: „we never really got along.” Het album WHO bevat typische The Who-muziek: bombastisch, gespierd en vol van molenwiekende gitaarexplosies. Met echo’s van Quadrophenia (‘Ball and Chain’) en ‘Magic Bus’ (‘Detour’) refereert WHO volop aan het eigen 55-jarig verleden. In een rijkelijk laat protest tegen Guantanamo Bay en de verzuchting dat het „time for a change” is waagt Townshend zich op het maatschappelijke vlak, om in ‘I’ll Be Back’ een zoetsappig liefdeslied te kwelen waaraan Daltrey zijn vingers niet brandt. We zijn nog steeds van de straat, beweert The Who in ‘Street Song’. Een ‘Won’t Get Fooled Again’ voor de Ok Boomer-generatie.