NS Publieksprijs

Wijlen Martine Bijl wint boekenprijs met Rinkeldekink

Het boek Rinkeldekink van Martine Bijl heeft de NS Publieksprijs 2019 gewonnen. De prijs ging met 33 procent van de 111.000 stemmen naar het laatste boek van de dit voorjaar op 71-jarige leeftijd overleden presentatrice en actrice. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door, waar de weduwnaar van Bijl, Berend Boudewijn, de prijs in ontvangst nam. Het boek van Bijl, waarin ze verslag doet van haar leven na een hersenbloeding in 2015, mag zich ‘Boek van het Jaar 2019’ noemen. Rinkeldekink versloeg prominente kanshebbers als Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, de best verkochte Nederlandse roman van het afgelopen jaar, maar ook het populaire Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse en de roman Otmars zonen van Peter Buwalda. (NRC)