Nederland uitgeschakeld in Davis Cup

De Nederlandse tennissers hebben tijdens de Daviscup Finals ook hun tweede ontmoeting verloren, waardoor uitschakeling een feit is. Groot-Brittannië was in Madrid met 2-1 te sterk voor Oranje. In het beslissende dubbelspel redden Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer het niet tegen Jamie Murray – de jongere broer van Andy – en Neal Skupski: 4-6, 6-7 (6). Eerder op de dag had Tallon Griekspoor in het eerste enkelspel in een spannende driesetter verloren van Andy Murray. Griekspoor was dicht bij een stunt, maar de 23-jarige Amsterdammer liet de voormalige nummer één van de wereld ontsnappen in Madrid: 7-6 (7), 4-6, 6-7 (5). In de tiebreak van de derde set stond Griekspoor met 4-1 voor. Murray werkte die achterstand weg en sloeg op zijn eerste wedstrijdpunt toe. Hij erkende na afloop dat hij „goed was weggekomen.” De tweevoudig winnaar van Wimbledon sprak vol lof over de 23-jarige Nederlander. „Tallon is een gevaarlijke speler, die het verdiende om deze wedstrijd te winnen. Hij dicteerde het spel”, aldus Murray (32). „Je kent je tegenstander niet en dat is heel vreemd. Ik ben trots op mezelf, want ik stond niet goed te spelen en toch heb ik de wedstrijd weten te winnen. Het was een zware partij in een geweldige atmosfeer.” Daarna won Robin Haase, afgezakt naar plaats 163 op de wereldranglijst, in drie sets knap van de Britse kopman Daniel Evans: 3-6, 7-6 (5), 6-4. Daarmee kwam Oranje, met het dubbel nog te spelen, op 1-1, maar in de derde partij van de dag ging het dus alsnog mis. Na de 2-1-nederlaag tegen Kazachstan op dinsdag had Nederland ruim moeten winnen van de Britten om nog kans te maken op een plek bij de beste acht van de finaleweek van het landentoernooi. Alleen de zes groepswinnaars en de twee beste nummers twee gaan door naar de kwartfinales. (ANP)