Israël

Ook oppositieleider Gantz slaagt niet in vormen nieuwe regering

De coalitieonderhandelingen in Israël zijn opnieuw vastgelopen. Eerder lukte het premier Benjamin Netanyahu niet, nu heeft ook oppositieleider Benny Gantz van de partij Kahol Lavan (Blauw-Wit) gezegd dat hij er niet in geslaagd is een regering te vormen. Dat meldden Israëlische media woensdagavond. Daarmee lijkt Israël af te stevenen op nieuwe parlementsverkiezingen, de derde keer in ongeveer een jaar tijd. Gantz heeft enkele uren voor de deadline om een coalitie te smeden de opdracht teruggeven aan president Reuven Rivlin. Het parlement heeft nu 21 dagen om een nieuwe formateur aan te stellen, anders komen er automatisch binnen negentig dagen nieuwe verkiezingen. Het politieke landschap in Israël is versnipperd. De laatste twee verkiezingen leverden geen duidelijke winnaar op. (NRC)