De beste albums om cadeau te geven

Cadeauspecial Het is de maand van cadeaus, maar wat moet je geven? NRC geeft tips. Dit zijn de beste albums in de genres pop, klassiek en jazz om cadeau te geven.

  Jazz

 1. Brad Mehldau: Finding Gabriel

  Meeslepend album van jazzpianist Brad Mehldau waarin zowel heroïsche ambitie als een wat branieachtig aanpak leiden tot een lyrisch, maatschappelijk kunststuk.
  (2LP 31,99 euro)

 2. John Coltrane: Blue World

  Na de ongelofelijke jazzontdekking Both Directions at Once is er weer een ‘nieuwe’ Coltrane. Nu zijn het vergeten opnames voor een Canadese artfilm, Le chat dans le sac. Met alternatieve versies van ‘Naima’ en ‘Village Blues’ en een sterk titelnummer.
  (22,99 euro)

 3. Miles Davis: Complete Birth of The Cool

  Als Miles Davis-verzamelaar ben je nooit klaar. Dit is een wel heel fraaie heruitgave van een van de belangrijkste werken uit Davis’ oeuvre: Birth of the Cool. (1957). ‘Cooljazz’ met verend karakter door gevierde trompettist met nonet.
  (2LP 39,99 euro)

 4. Joshua Redman: Come What May

  Met zijn oude kwartet (Aaron Goldberg, Reuben Rogers en Gregory Hutchinson) maakte Joshua Redman, groot jazzvirtuoos die vonkend op de tenor de uitdaging zoekt in neobop, een sterke plaat.
  (26,99 euro)

 5. Freddie Hubbard: Hub-Tones

  Jazzlabel Blue Note is 80 jaar oud en het regent heruitgaven. Trompettist Freddie Hubbard, eens blufferige sterblazer, later een wat tragische jazzheld, is op Hub-Tones (1962) gedreven. Met een fabelachtige techniek stapelt hij zijn nootjes; vet, vol, licht, hoog.
  (26,99 euro)

 6. Ben van Gelder & Reinier Baas: Mokum In Hifi

  Gewaagd puur duo-album van saxofonist Ben van Gelder en gitarist Reinier Baas. De een heeft snelle grooves en lang doorklinkende notenspetters, de ander laat zijn sax horen in golvende, melodische frases.
  (19,99 euro)

 7. Rita Hovink: Love Me or Leave Me

  ‘Laat me alleen’ was haar bekende treurzang. Maar daarvoor zong Rita Hovink jazz, en leuk ook. Haar debuut uit 1969, met o.a. gitarist Wim Overgaauw en saxofonist Harry Verbeke (The Diamond Five), is een vondst en gelukkig opnieuw uitgebracht.
  (34,99 euro)

 8. Joel Ross: KingMaker

  De moderne jazz kent weer een nieuwe rijzende ster: Joel Ross (23), een jonge vibrafonist uit Chicago. KingMaker maakt indruk. Al was het maar hoe Ross met pit, zwier en finesse de vibrafoon in een nieuw licht zet.
  2LP 29,99 euro

 9. Omer Klein Trio: Radio Mediteran

  Pianist Omer Klein behoort tot de nieuwe generatie Israëlische jazzmusici. Op dit album combineert hij op aantrekkelijke wijze invloeden van rondom de Middellandse Zee: slim vloeiend, technisch zeer vaardig spel en een lekkere felle aanslag.
  (2LP 29,99 euro)

 10. Theon Cross: Fyah

  Steeds meer duiken de zwaar brommende tubatonen op in pop- en jazzbands in de rol van bas. Een opstuwende keuze – je kunt er moeilijk níét bij bewegen. Theon Cross is een van de nieuwe namen. De kleurrijke urbanjazz op zijn debuut Fyah is superenergiek.
  (24,99 euro)

  Samenstelling: Amanda Kuyper

Pop

 1. Nirvana: MTV Unplugged in New York (25th anniversary edition)

  „Hoe vals zing ik?” De onzekerheid van Nirvana-frontman Kurt Cobain is bekend, maar op de nieuwe uitgave van MTV Unplugged in New York hoor je het van Cobain zelf. Deze heruitgave heeft vijf nooit uitgebrachte repetitie-tracks.
  (2LP 29,99 euro)

 2. Michael Kiwanuka: Kiwanuka

  Nog maar net uit, maar een geheide kandidaat voor veel jaarlijstjes. Kiwanuka is van een fonkelende rijkdom: in volle, gelaagde orkestraties bloeien harmonieën op. Bij de betere platenzaken verkrijgbaar op dubbel goud vinyl.
  (2LP 29,99 euro)

 3. Ramses Shaffy: Laat Me

  Al tien jaar dood, maar niet vergeten. Op de nieuwe verzamelaar Laat Me staan zijn bekendste songs, zoals ‘Sammy’ en ‘Pastorale’ . Het album wordt uitgebracht op mooi, maar gelimiteerd (750 stuks), transparant blauw vinyl.
  (24,99 euro)

 4. Slayer: The Repentless Killogy (Live at Inglewood, CA)

  Een van de meest iconische metalbands ooit is bezig met een afscheidstournee, dat ze in absolute topvorm afwikkelen. Hun show in Inglewood werd opgenomen: anderhalf uur pure, ramharde passie. Uitgebracht in een klaphoes vol vlammen én twee lp’s.
  (23,99)

 5. Scott Walker: Climate of Hunter / Tilt

  Na een periode van wat formalistische muziek keerde Walker in 1984 terug met de avantgardepop van Climate of Hunter. In 1995 diende Tilt zich aan. Beide albums zijn opnieuw op vinyl uitgebracht.
  (26,99 euro / 34,66 euro)

 6. Lana del Rey: Norman Fucking Rockwell!

  Perfect voor wie muziek wil die niet aanstootgevend of te aanwezig is bij een etentje, terwijl voor wie wél oplet er veel te beleven is.
  (29,99 euro)

 7. Nightwish: Decades: Live in Buenos Aires

  Dat Floor Jansen een gouden stem heeft, wisten metalfans allang: de Brabantse is de vocaliste bij de Finse symfonische metalband Nightwish. Hoe intens de shows van die band zijn, is te horen op de in december uit te brengen 3-LP set, opgenomen in Buenos Aires. In vier verschillende kleuren of zwart vinyl.
  (35,99-45 euro)

 8. Nick Cave: Ghosteen

  Op het zeventiende album van Nick Cave, Ghosteen, zijn gitaar en drums verdwenen. Steeds sterker lijken de liedjes uiting te geven aan zijn behoefte aan het hogere, gevangen in ijle klanken.
  (2LP 27,99 euro)

 9. The Beatles: Abbey Road (50th anniversary deluxe edition)

  Het laatste album van The Beatles heeft in de pophistorie bijna mythische proporties aangenomen. Nog één keer vlamden ze met niet te vergeten klassiekers als ‘Come Together’ en ‘Here Comes the Sun’. Het album is in een nieuwe mix als deluxe 3-LP uitgebracht, inclusief demo’s en outtakes.
  (79,99 euro)

 10. Frozen II: official soundtrack

  Of deze soundtrack net zo iconisch wordt als deel 1 zal de tijd leren, maar Disney zal er alles aan doen om ook deel 2 qua verkoop door het dak te laten gaan om zo nog meer mensen naar de film te krijgen.
  (31,99 euro)

  Samenstelling: Peter van der Ploeg

Klassieke muziek: tijdloze klassiekers

 1. Esprit d’Arménie, Hesperion XXI, Jordi Savall

  Hoe Oost en West in melancholie samen kunnen komen. Is het verschil eigenlijk wel zo groot? Ons verdriet klinkt hetzelfde, lijkt Savall te willen zeggen.
  (20 euro)

 2. Celloconcerten van Carl Philipp Emanuel Bach door Anner Bylsma & The Orchestra of the Age of Enlightenment o.l.v. Gustav Leonhardt

  Als eerbetoon van een van de grootste muzikale geesten van Nederland, cellist Anner Bylsma, die afgelopen jaar stierf. Zingen op de cello.
  (9 euro)

 3. Im wunderschönen Monat Mai door Barbara Sukowa & het Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw

  Reinbert de Leeuw stelt zijn compositietalent weergaloos in dienst van Schubert en Schumann. Je wordt meegezogen.
  (10 euro)

 4. Gerard Souzay – Franse mélodies van Fauré, Gounod, Debussy, Duparc ea

  Legendarische bariton blijft dé zanger van het Franse klassieke lied. Elegantie om je aan te laven.
  (15 euro)

 5. Philippe Herreweghe en Collegium Vocale Gent, Monteverdi, Mariavespers

  Monteverdi’s ongeslagen meesterwerk wordt bij elke beluistering mooier. De helderheid en de intelligentie van deze uitvoering versterken dat effect.
  (25 euro)

 6. Peter Dijkstra, Bach JS Weihnachtsoratorium of Johannes Passion

  In beide meesterwerken bewijst koordirigent Dijkstra zijn grandioze kwaliteit. Intimiteit en vervoering. Om elk jaar (voor Kerst en Pasen) te beluisteren.
  (30 euro)

 7. Beaux Arts Trio / Beethoven / complete pianotrios

  Volmaakt gebalanceerde uitvoeringen van Beethovens meesterlijke trio’s.
  (32,50 euro)

 8. Beethoven: Strijkkwartet nr. 13, opus 130 & ‘Grosse Fuge’, opus 133, Budapest String Quartet

  De verleidelijkste en ruigste muziek denkbaar, voor de volmaaktste muzikale vorm, vertolkt door een superieur strijkkwartet.
  (Tweedehands via discogs.com voor 30-60 euro.)

 9. Stravinsky: Psalmensymfonie, Berliner Philharmoniker/Pierre Boulez (1999)

  Meesterwerk van Stravinsky’s neoklassieke periode. Voor sommigen is Boulez te koel en analytisch, maar zijn ‘Alleluia’ is wonderschoon.
  (20 euro)

 10. Abrahamsen: Let me tell you, Barbara Hannigan & Bayerische Rundfunk/Nelsons (2016)

  Zinnelijke, zinsbegoochelende hervertelling van Hamlet door de ogen van Ophelia, door dé sopraan van deze eeuw.
  (17 euro)

  Samenstelling: Joep Christenhusz, Joost Galema, Rahul Gandolahage, Mischa Spel en Joep Stapel

Klassieke muziek: Het beste van nu

 1. Restart. Frederic Mompou door de Nederlandse pianist Caspar Vos

  Bezonken pianostukken van een schuwe Catalaan, helder en mysterieus tegelijk verklankt door Caspar Vos. Je voelt het warme hart kloppen.
  (10 euro)

 2. Ombre de mon amant door zangeres Rima Khceich, basklarinettist Maarten Ornstein en luitist Mike Fentross

  In de muziek kunnen tijden en culturen vervloeien: zeventiende en twintigste eeuw, Europa en het Midden-Oosten vinden elkaar in een betoverend mengsel.
  (19 euro)

 3. John Nelson, Berlioz La Damnation de Faust

  Geweldige, levendige en getekende uitvoering van een van de allermooiste muziekdramatische werken ooit gecomponeerd, in het staartje van het Berlioz-jaar.
  (27,50 euro)

 4. Wagner, Der Ring des Nibelungen, Jaap van Zweden en Hong Kong Philharmonic (14 cd’s)

  Ongelooflijke prestatie van ‘King of the Ring’ Van Zweden met zijn jonge Aziatiatische Orkest: een Wagner die je uren en uren bij de lurven grijpt.
  (59 euro)

 5. Lise Davidsen, Philharmonia Orchestra o.l.v. Esa-Pekka Salonen

  Dé nieuwe Wagner-sopraan (32). Jeugd, kracht, souplesse, warmte – alles in één.
  (15 euro)

 6. Schumann: Liederkreis Op. 24 & Kernerlieder, Op. 35, Matthias Goerne & Leif Ove Andsnes

  Goernes stem is van een uitzonderlijke, bronzen schoonheid, maar het is zijn interpretatie – diep doorvoeld, integer, ingetogen – die deze cd zo bijzonder maakt.
  (23 euro)

 7. Liszt: Via Crucis, Collegium Vocale Gent & Reinbert de Leeuw

  Radicaal, uitgepuurd lijfstuk van De Leeuw, die er al twee keer eerder een Edison mee won, in een begeesterde nieuwe opname.
  (21 euro)

 8. Igor Levit, Ludwig van Beethoven - complete pianosonates (9 cd’s)

  Rijpe, doorwrochte visie. Gewaagde tempi in de lage opusnummers, en bezonken, innige lezingen van de late werken. Prachtdocument.
  (35 euro)

 9. Maya Fridman Maxim Shalygin – Canti d’inizio e fine

  Maya Fridman realiseert hier zes klaagzangen voor cello, vernoemd naar de engelen des doods. Vrolijke kost is het niet, binnenkomen doet het des te meer.
  (20 euro)

 10. Budapest Festival Orchestra, Iván Fischer, Beethoven symfonieën 1 en 5

  Net uit, dus op tijd voor het Beethovenjaar 2020: heerlijk levendige, elegante, intelligente en frisse interpretatie.
  (20 euro)

  Samenstelling Klassiek: Joep Christenhusz, Joost Galema, Rahul Gandolahage, Mischa Spel en Joep Stapel. Deze cadeautips zijn verkrijgbaar via de klassieke muziekwinkel of amazon.de