Gekwalificeerde doodslag

Zwaardere aanklacht tegen Jos B. in zaak-Verstappen

Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen Jos B., die verdacht wordt van het doden van Nicky Verstappen, verzwaard. Dat bleek woensdag uit de regiezitting in de rechtbank van Maastricht. Volgens het OM heeft B. de 11-jarige Nicky seksueel misbruikt voordat hij hem vermoordde. Daarom wordt de aanklacht verzwaard naar gekwalificeerde doodslag, wat betekent dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit te verhullen.

In eerste instantie wilde het OM B. vervolgen voor doodslag, waarop een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar staat. Voor gekwalificeerde doodslag is de maximale straf levenslang. Tijdens de regiezitting kunnen de verdediging en het OM hun onderzoekswensen indienen, voordat de inhoudelijke behandeling van de zaak begint. Die staat gepland voor begin volgend jaar.

Nicky Verstappen verdween in 1998 van een zomerkamp in Zuid-Limburg. Hij werd een dag later op de Brunssummerheide dood gevonden. Na jaren onderzoek kwam B. vorig jaar naar voren als verdachte. Zijn dna is gevonden op de onderbroek en pyjama van Nicky Verstappen. B. werd vorig jaar in Spanje aangehouden. Tot nu toe heeft hij alleen het bezit van kinderporno bekend. Woensdag herhaalde hij dat hij Nicky niet heeft ontvoerd, misbruikt en vermoord. (NRC)