Festivalkalender: rust voor stadsparken

Festival Rotterdam Festivals en cultuurwethouder Said Kasmi presenteerden woensdag de festival- en evenementenkalender voor 2020. Belangrijkste nieuws: om de stadsparken te ontlasten en klagende bewoners tegemoet te komen, worden de festivals voortaan beter verspreid over de stad en worden „rustperiodes” ingesteld.

Voor de kunstijsbaan in het Park bij de Euromast wordt een andere locatie gezocht.
Voor de kunstijsbaan in het Park bij de Euromast wordt een andere locatie gezocht. Foto ROBIN UTRECHT/ANP

„Het was een enorme puzzel, maar we denken een betere balans gevonden te hebben tussen rust en reuring in de stad”, zegt wethouder Kasmi over de festival-agenda voor volgend jaar. Zo verhuist het jaarlijkse festival Oranjebitter op Koningsdag van het Park bij de Euromast naar het Roel Langerakpark, en wordt voor de kunstijsbaan een andere locatie gezocht omdat de grasmat ervan naar de knoppen ging. Ook in het Zuiderpark, Vroesenpark en het Kralingse Bos zullen festivalorganisatoren zich vanaf januari aan strengere regels moeten gaan houden.

Om de parken, of delen ervan, minder lang te hoeven afsluiten voor recreanten en omwonenden, geldt voortaan voor alle festivals een op- en afbouwperiode van maximaal 13 dagen. Daarnaast wordt tussen twee evenementen een minimale „rustperiode” van drie tot zes weken ingelast, zodat het gras de kans krijgt zich te herstellen en bewoners minder overlast ervaren. Het Vrije Volk Festival (met dj’s en dancemuziek) in het Vroesenpark gaat komende zomer helemaal niet door: de organisator was te laat met zijn aanvraag en er was al een volgend evenement gepland, waardoor de ingevoerde rustperiode in gevaar zou komen. „Het is even wennen voor de organisatoren”, zegt Johan Moerman, directeur van Rotterdam Festivals, „maar de rek is er spijtig genoeg uit en dus wordt het vanaf nu allemaal wat formeler en minder flexibel. De beperkte ruimte vraagt om creativiteit van ons en de organisatoren, maar met elkaar hebben we toch mooie stappen kunnen zetten.”

Nieuwe locaties

Vanwege de bouw van het museumdepot van Boijmans zal het festivalterrein in het Museumpark komend jaar niet kunnen worden gebruikt. Voor De Parade, de Pleinbioscoop en het Marokkaanse eetfestival Djemaa El Fna wordt daarom naar een andere plek gezocht. En om het aantal festivals in de stad beter te spreiden en ook nieuwkomers een kans te geven, heeft de gemeente drie nieuwe locaties aangewezen: Park De Twee Heuvels in IJsselmonde, het Merwe-Vierhavengebied en Oeverpark Nesselande.

De gemeente is op zoek naar nóg meer locaties, voor de toekomst. Want de ‘festivalgekte’ is nog lang niet voorbij, denkt Moerman. „Dat zie je in alle steden, ook in andere landen. En ook daar lopen ze tegen hun grenzen aan.” In Rotterdam gaven bezoekers het afgelopen jaar 283 miljoen euro uit tijdens festivalbezoeken, in 2011 was dat nog 190 miljoen. De omzet steeg in acht jaar tijd van 37,4 miljoen naar 67,9 miljoen euro.

„Festivals bezoeken is het nieuwe uitgaan, steeds minder mensen gaan tegenwoordig naar een club”, legt wethouder Kasmi uit. Hoewel sommige Rotterdammers klagen over overlast, is het festivalaanbod volgens hem juist ook bepalend voor de levendigheid en aantrekkelijkheid van een stad.

Maar kunnen we onszelf dan helemaal niet meer vermaken? Moerman: „Rotterdammers hebben een goed festival- en cultuuraanbod bovenaan hun lijstje staan, is uit recent onderzoek gebleken. Dat vinden ze zelfs belangrijker dan de bereikbaarheid van de stad. Dat zegt toch wel wat.”

Publieke omroep wil extra geld van Slob voor songfestival

De wethouder is het meest trots op het binnenhalen van het Eurovisie Songfestival, van 14 tot 16 mei in Ahoy, waar de gemeente voor ruim 15 miljoen euro garant staat. De Maassilo wordt in die periode omgedoopt tot ‘Euroclub’ voor de officiële afterparty’s (alleen voor geaccrediteerden). In het centrum van de stad strijkt het ‘Eurovision Village’ neer, een vrij toegankelijke fanzone waar songfestival-artiesten zullen optreden, maar ook jong talent te zien zal zijn.

Een eenmalig zomerfestival

Om het songfestival toegankelijk te maken „voor alle Rotterdammers”, komen er festival-kaarten voor inwoners met een kleine beurs, belooft de wethouder. Ook zullen elders in de stad allerlei songfestival-evenementen worden gehouden, georganiseerd door Rotterdammers zelf, „zodat het festival voelbaar is in héél de stad”.

Behalve het songfestival staan op de nieuwe festivalkalender opnieuw grote successen als het North Sea Jazz, Rotterdam Unlimited (Zomercarnaval), Art Rotterdam, International Film Festival Rotterdam, de NN Marathon en de Wereldhavendagen, die overigens voor het eerst worden uitgebreid met een Maritieme Week. En ook het hippe streetartfestival Pow!Wow! keert terug op Zuid.

Nieuw is Delfshaven400, een eenmalig zomerfestival in en rond historisch Delfshaven over de geschiedenis van de ‘pelgrimvaders’ die 400 jaar geleden via Delfshaven naar Amerika vertrokken. En in mei 2020 wordt uitgebreid stilgestaan bij 75 jaar vrijheid en de 80-jarige herdenking van het bombardement van Rotterdam.

„Rotterdam staat bekend als een van de beste festivalsteden ter wereld”, besluiten Kasmi en Moerman. „Zo willen we het graag houden.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.