Coldplay niet op tour vanwege impact op klimaat

Coldplay wil de komende jaren een manier van toeren bedenken die klimaatvriendelijk is en zelfs iets kan bijdragen aan de planeet.
Coldplay trad in juni 2016 op in de Johan Cruijff Arena.
Coldplay trad in juni 2016 op in de Johan Cruijff Arena. Foto Andreas Terlaak

Coldplay gaat pas weer op tournee wanneer dat klimaatvriendelijk kan. Dat heeft zanger Chris Martin donderdag gezegd in een interview met de BBC. Hij hoopt in de nabije toekomst optredens te kunnen geven op podia die draaien op zonne-energie en waar geen wegwerpplastic voor nodig is. Martin denkt dat dit op zijn vroegst over twee jaar mogelijk is.

Hoewel er nog onder meer een aantal albumreleaseshows op de rol staat en een enkele live-show sowieso niet lijkt uitgesloten, zal het zeker voor niet-Britse fans voorlopig een stuk lastiger worden om de band in levenden lijve te zien. Martin tegen de BBC: „We willen de komende jaren gebruiken om te bedenken hoe we onze tours niet alleen duurzaam kunnen maken, maar ook iets kunnen laten bijdragen aan de planeet.” Wat dat concreet zou kunnen betekenen zegt de zanger niet, maar volgens Martin wordt de volgende tournee „vanuit klimaatoogpunt de beste die je je kunt voorstellen”.

Tekst loopt door onder de video.

Op het vijfdaagse Amsterdam Dance Event waren er vorige maand talrijke zakelijke bijeenkomsten. Die gingen onder meer over China en duurzaamheid op festivals

Martin heeft de meeste moeite met het grote aantal vluchten dat Coldplay en gevolg moeten maken voor een tour. Tijdens de laatste wereldtour reisde er 109 man personeel achter de band aan, en gebruikte de groep 32 vrachtwagens en negen tourbussen. Verspreid over 2016 en 2017 speelde Coldplay toen wereldwijd 122 shows op vijf continenten. De A Head Full of Dreams-tour bracht volgens producent Live Nation 523 miljoen dollar (472 miljoen euro) op, waarmee het een van de meest lucratieve concertreeksen ooit was.

Van merchandise tot openbaar vervoer

Meerdere internationale acts hebben in het recente verleden pogingen ondernomen hun invloed op het milieu te compenseren. Zo zegde de band Radiohead in 2008 een optreden op het festival Glastonbury af omdat er te weinig verbindingen voor openbaar vervoer naar het festivalterrein waren. De band The 1975 maakt alleen nog merchandise van tweedehandskleding en doneert per verkocht concertkaartje 1 Britse pond aan een goed doel. De Amerikaanse zanger John Legend trad tijdens een tour in 2009 alleen op in zalen die groene energie afnamen. De merchandise die hij verkocht was biologisch afbreekbaar en Legend riep fans op al carpoolend naar zijn optredens te komen.

In Nederland doen festivals, zoals Lowlands, een voor een wegwerpplastic in de ban en voeren ze stapsgewijs het gebruik van groene stroom in. Festival DGTL in Amsterdam doet dat al jaren en won begin dit jaar een Europese duurzaamheidsprijs. Het technofestival, dat traditioneel in het paasweekend wordt gehouden, wil bij de editie van volgend jaar geheel restafval- en uitstootvrij zijn.

Correctie (21 november 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Coldplay geen shows meer geeft in het buitenland. Dat klopt niet helemaal, er staat nog een aantal optredens op de agenda. Er komt voorlopig alleen geen internationale tour.