Brieven

Brieven 21/11/2019

EK voetbal

De vergeten vrouwen

Bij het lezen van het artikel Koemans belangrijkste missie is voltooid: het EK 2020 (18/11), over voetbalsucces na magere jaren, had ik een bedenking: is de auteur vergeten dat er in 2017 en 2019 eindronden van het EK en het WK voetbal gespeeld werden met oranjegekleurde tribunes? Oranje won de titel van Europees kampioen en werd vicewereldkampioen. Dat was ‘maar’ vrouwenvoetbal. Misschien was er beter over ‘mannenvoetbal’ geschreven.

Dierproeven

Miljoen dieren per jaar

Door nieuwe richtlijnen rondom medicijnen bij zwangerschap worden straks 300.000 tot 400.000 dierenlevens bespaard, schreef deze krant (18/11). In Nederland worden jaarlijks rond de 500.000 dieren in wetenschappelijk onderzoek en wettelijk voorgeschreven tests gebruikt voor wetenschappelijke experimenten. Daarnaast zijn er zo’n 400.000 proefdieren die niet in tests gebruikt worden, maar wel voor onderzoek gedood worden. Dat is een miljoen dieren per jaar in Nederland. Bizar dat dit stilzwijgend een normale gang van zaken is.

Rechtsstaat

Gelijke kappen?

Tien jaar gevangenisstraf voor man die Wilders met dood bedreigde (19/11) las ik in deze krant. De democratie is in het hart aangevallen, oordeelde de rechter. Een Nederlander die tijdens het boerenprotest op 16 oktober rondreed met een doodkist voor Jesse Klaver (die andere fractieleider) blijft ongemoeid. Wat is dat dan? Een ‘geintje’? Geen fijn beeld van de Nederlandse rechtsstaat.