Recensie

Recensie Muziek

Terri Lyne Carrington maakt belangrijke, scherpe jazz

Ze springt er al jaren uit als veelzeggende jazzvrouw. Terri Lyne Carrington, drumster bij grote namen (Hancock, Shorter), bandleider van gezichtsbepalende bands als het Mosaic-project, en met haar Jazz en Gender Justice-programma op Berklee Institute strijder voor gelijke man-vrouwverhoudingen in de jazz. Met haar band Social Science (met o.a. pianist Aaron Parks) is het haar ernst. Op de dubbelaar Waiting Game worden met gastartiesten politieke en social justice-thema’s uitgerold in een boeiende crossover van jazz, fusion, soul en spoken word. De steeds harder kolkende openingstrack ‘Trapped in The American Dream’ is een felle binnenkomer tegen het Amerikaanse gevangenissysteem. En ook in ‘Bells’, tegen politiegeweld, is de boodschap ondanks de soulvolle omlijsting duidelijk: wat geeft je het recht te moorden? Deel twee bevat abstractere protestjazz, vier suites met bassiste Esperanza Spalding. Carrington levert een belangrijk album af dat in veel opzichten scherp en kaderdoorbrekend is.