Voetbal

Luis Enrique terug als bondscoach van Spanje ten koste van zijn voormalige assistent

Luis Enrique (49) gaat weer aan de slag als bondscoach van het Spaanse voetbalelftal. De oud-international legde zijn functie vijf maanden geleden neer, omdat zijn dochter Xana botkanker had. Het meisje overleed eind augustus op 9-jarige leeftijd. Enrique neemt de nationale ploeg weer over van zijn voormalige assistent Robert Moreno, die in juni werd gepromoveerd tot bondscoach. Onder leiding van Moreno plaatste Spanje zich op overtuigende wijze voor het EK van volgend jaar. De Europees kampioen van 2008 en 2012 bleef in de kwalificatie ongeslagen en eindigde met 26 punten uit tien wedstrijden als eerste in groep F. Moreno verscheen maandag na de overwinning op Roemenië (5-0) niet op de persconferentie. Hij zou in tranen afscheid hebben genomen van zijn spelers. Moreno keert ook niet meer terug in de rol van assistent. „Iedereen wist dat de deur voor Luis Enrique altijd is blijven openstaan”, zei bondsvoorzitter Luis Rubiales. Het contract Enrique loopt tot en met het WK van 2022 in Qatar, ongeacht de resultaten van Spanje volgend jaar op het EK. (ANP)