Thuiskok

Steak tartare met én zonder

Dit is een van de weinige Franse klassiekers die Karin Luiten een twist geeft in haar kookboek. De reden hiervoor is een terechte: blijkbaar was de steak tartare van wortel die Luiten in het Amsterdamse restaurant Bolenius at zó lekker, dat ze het recept wel moest opnemen. U kunt dus kiezen of u dit als duo-voorgerecht serveert, of dat uw voorkeur toch uitgaat naar vlees of vega.

Meng alle smaakmakers door elkaar tot een nat geheel. Snij de biefstuk in dunne plakjes. Snij die vervolgens haaks weer in reepjes. Hak de boel fijn. Wie dit ingewikkeld vindt: vraag of de slager het doet. Dit kan al van tevoren, bewaar vlees en saus in de koelkast.

Rasp op het laatste moment de wortel. Liefst met een blokrasp, dat geeft een smeuïger resultaat dan keurige sliertjes uit de keukenmachine. Verdeel het natte smaakmengsel eerlijk over twee kommen. Meng de biefstuk door de ene, de wortel door de andere kom. Proef en breng vooral waar nodig verder op smaak met zout of pit (peper, tabasco, mosterd) of smeuïgheid (mayo, ketchup, worcestersaus). Serveren: Zet op vier borden elk twee kleine opzetringen (doorsnede zes centimeter), verdeel beide mengsels erover. Duw aan met een lepel. Garneer eventueel nog met een blaadje peterselie.