Tennis

Nederlaag voor Nederland in Davis Cup

De Nederlandse tennissers zijn de Davis Cup begonnen met een nederlaag. De ploeg van captain Paul Haarhuis verloor in Madrid het eerste groepsduel van Kazachstan: 1-2. In het beslissende dubbelspel waren Robin Haase en Jean-Julien Rojer niet opgewassen tegen Alexander Boeblik en Michail Koekoesjkin: 4-6, 6-7.

Aanvankelijk was Wesley Koolhof aangewezen als dubbelpartner van Rojer, maar kort voor aanvang van de beslissende partij besloot Haarhuis om toch Haase te laten spelen. De 32-jarige kopman van het Nederlands team had even daarvoor in het enkelspel in drie sets gewonnen van Aleksandr Boeblik: 7-5, 3-6 en 7-6. Haase maakte met zijn zege de nederlaag van Botic van de Zandschulp goed. De 24-jarige debutant verloor in de openingspartij van Michail Koekoesjkin: 2-6, 2-6.

De 108ste editie van de Davis Cup kent een nieuwe opzet. Achttien landen plaatsten zich voor de finaleronde: de vier halvefinalisten van 2018, de twaalf winnaars van de kwalificatieronde en de twee landen die een wildcard ontvingen. Nederland kwalificeerde zich in februari ten koste van Tsjechië. De achttien landen zijn verdeeld over zes poules. De poulewinnaars en de twee beste nummers twee plaatsen zich voor de kwartfinales.

Voorheen vond de Davis Cup plaats gedurende het jaar volgens een knockout-systeem met thuis- en uitwedstrijden. In de nieuwe opzet worden per ontmoeting drie in plaats van vijf partijen gespeeld, en ze gaan over twee gewonnen sets in plaats van drie.

Woensdag speelt Nederland tegen Groot-Brittannië, dat nog niet in actie kwam. (NRC/ANP)