Rapport Amnesty

‘Al ruim 100 doden in Iran bij gewelddadige protesten’

Bij protesten in Iran zijn de voorbije dagen zeker 106 doden gevallen. Dat meldde Amnesty dinsdag. Eerder op de dag stelde ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN dat er vermoedelijk tientallen mensen zijn omgekomen. Hoeveel doden is moeilijk vast te stellen omdat de Iraanse overheid het internet in het land heeft afgesloten. En journalisten is verboden foto’s en video’s te maken. Amnesty spreekt over een „schrijnend patroon” waarin veiligheidsdiensten geweld inzetten tegen de demonstranten. Volgens Amnesty zijn de demonstranten omgekomen bij onwettige executies. Het is er onrustig sinds het regime vrijdag besloot tot een stijging van de benzineprijs. Iran verkeert in een recessie als gevolg van sancties die de VS invoerden nadat zij zich terugtrokken uit de Iran-deal. (NRC)