Migranten uit koelwagen gered

Vlaardingen Veerboot op weg naar VK keerde dinsdagavond terug naar haven met 25 verstekelingen, wellicht afkomstig uit Midden-Oosten.

De 25 mensen die dinsdagavond in Vlaardingen uit een koelwagen op een veerboot werden gered komen vermoedelijk uit het Midden-Oosten, voornamelijk uit Koeweit en Irak. Dat meldt de politie woensdag op basis van hun eerste verklaringen. Zeker is het niet, ze droegen geen identiteitspapieren bij zich.

Een hele stoet ambulances reed naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen. Een oversteek wagen in een koelwagen kan makkelijk verkeerd aflopen. Een maand geleden overleefden 39 Vietnamezen in een koelvrachtwagen in het Engelse Grays het niet. Maar de verstekelingen van dinsdag werden op tijd ontdekt. Uiteindelijk verlieten 23 van hen, gewikkeld in goudkleurige foliedekens, het haventerrein in een stadsbus. Twee mensen werden nagekeken in het ziekenhuis. Van de 25 mensen zijn er volgens de politie zes minderjarig.

De Roemeense chauffeur van de koelwagen is aangehouden. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid. Hij had mogelijk geen weet van zijn lading. Illegale migranten weten soms op ingenieuze wijze in een vrachtwagen te klimmen, vandaar de term ‘inklimmers’, bijvoorbeeld als de chauffeur zijn wagen op een rustplaats heeft geparkeerd.

De inklimmers werden dinsdagavond ontdekt in een koelwagen aan boord van de Britannia Seaways van de Deense rederij DFDS, die onderweg was naar het Britse Felixstowe. De ervaring leert dat het voor verstekelingen vooral van belang is dat de vrachtwagen op weg is naar het Verenigd Koninkrijk. Daar willen ze naartoe en voor die droom zijn ze bereid grote risico’s te nemen. Illegale migranten verwachten in het illegale circuit het VK relatief makkelijk geld te verdienen. Dat horen ze van vrienden en bekenden. Makkelijker, horen ze ook, dan in Nederland en verschillende andere Europese landen waar de boetes op illegale arbeid hoog zijn en de controles streng. Daarnaast zíjn er vaak al landgenoten in het VK die hen zullen helpen en spreken ze, een beetje, de taal.

De, lichte, toename van het aantal verstekelingen dit jaar, met name in het derde kwartaal, hangt mogelijk samen met de naderende Brexit. Is Brexit eenmaal een feit, dan zullen vrachtwagens extra controles ondergaan waardoor het nóg lastiger wordt om het land te bereiken, is de vrees.

Burgemeester Annemiek Jetten van Vlaardingen, die dinsdagavond kwam kijken, zei op NPO Radio 1 dat het aantal verstekelingen dat rond de Vulcaanhaven aangetroffen wordt al een aantal jaren stijgt. „Dat baart ons zorgen. We zijn er alerter op aan het worden. We proberen het systeem steeds sluitender te krijgen om te voorkomen dat mensen dit doen.” Jetten heeft om onderzoek gevraagd naar mogelijke gaten in de controles.

Uit cijfers van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat dit jaar tot en met september ongeveer 730 mensen via een Nederlandse haven illegaal naar het Verenigd Koninkrijk proberen te komen of daarin slaagden. In heel 2018 waren dat er 740. De meesten werden dit jaar opgepakt in Hoek van Holland (330 mensen), de Rotterdamse haven Europoort (210). In zowel IJmuiden als in Vlissingen-Oost werden tien mensen opgepakt.

De verstekelingen zijn overgedragen aan de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel) en verhoord. Als ze uit een zogeheten ‘veilig land’ komen, worden ze teruggestuurd. Maar ook de politie weet dat het vaak zover niet komt. Ze gaan ondergronds, en mogelijk proberen ze nóg een keer om het VK te bereiken.