Israël bombardeert Iraanse doelwitten in Syrië

Het Israëlische leger heeft woensdag Iraanse troepen in Syrië met raketten bestookt. De actie is een vergelding voor het afvuren van vier Iraanse raketten uit Syrië op dinsdag.
Een militair pantservoertuig bij de door Israël geannexeerde Golanhoogvlakte nabij de grens met Syrië, waar het Israëlische leger dinsdag vier raketten vanuit Syrië onderschepte.
Een militair pantservoertuig bij de door Israël geannexeerde Golanhoogvlakte nabij de grens met Syrië, waar het Israëlische leger dinsdag vier raketten vanuit Syrië onderschepte. Foto Jalaa Marey/AFP

Het Israëlische leger heeft woensdag naar eigen zeggen „grootschalige” bombardementen uitgevoerd op Iraanse doelwitten in Syrië. Dat meldt een legerwoordvoerder woensdag op Twitter. De bombardementen zijn volgens Israël een reactie op aanvallen op de door het land geannexeerde Golanhoogvlakte op dinsdag. Daarbij onderschepte het leger vier Iraanse raketten uit Syrië.

Lees ook: Israël valt naast Iraanse nu ook Irakese wapendepots aan

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger hebben straaljagers meerdere doelen van de Iraanse Al Quds-brigade, de internationale tak van de Revolutionaire Garde, geraakt. Het zou gaan om enkele militaire bases, waar de brigade onder meer wapens en raketten zou hebben opgeslagen. Volgens persbureau AP zijn bij de bombardementen elf mensen omgekomen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde woensdag via Twitter op de luchtaanvallen. „Iedereen die ons wil schaden, zullen wij schaden”, schreef hij. „We zullen de Israëlische veiligheid blijven beschermen.”

Regionale stabiliteit

De spanningen tussen Iran en Israël lopen door de beschietingen opnieuw op. Volgens Israël is de aanwezigheid van Iraanse troepen in buurland Syrië een „bedreiging voor de regionale stabiliteit en het Syrische regime”. Iran heeft eerder al gezegd Syrië te helpen in de strijd tegen de gewapende rebellen in het land. Zo wordt volgens Israël „een nieuw front gecreëerd, vlakbij de grens”.

Bij een dagenlang gevecht tussen Israël en de Islamitische Jihad in Gaza kwamen vorige week meer dan dertig mensen om het leven. Het gevecht ontstond nadat een Israël een topcommandant van de terroristische groepering, die wordt gesteund door Iran, had gedood. Vorige week donderdag werd een staakt-het-vuren afgesproken, dat een dag later weer werd geschonden.

Lees ook: Trump geeft Israëlische kolonisten de vrije hand