Israël bombardeert Iraanse doelwitten

Syrisch grondgebied Israëlische straaljagers hebben doelen geraakt van de Iraanse Al Quds-brigade, internationale tak van de Revolutionaire Garde.

Het Israëlische leger heeft woensdag naar eigen zeggen „grootschalige” bombardementen uitgevoerd op Iraanse doelwitten in Syrië. Dat meldt een legerwoordvoerder woensdag op Twitter. De bombardementen zijn volgens Israël een reactie op aanvallen op de door het land geannexeerde Hoogvlakte van Golan op dinsdag. Daarbij onderschepte het leger vier Iraanse raketten.

Volgens een Israëlische legerwoordvoerder hebben straaljagers meerdere doelen geraakt van de Iraanse Al Quds-brigade, de internationale tak van de Revolutionaire Garde. Het zou gaan om enkele militaire bases, waar de brigade wapens en raketten zou hebben opgeslagen. Volgens persbureau AP zijn bij de bombardementen 11 mensen omgekomen.

De Israëlische premier Netanyahu reageerde woensdag via Twitter op de luchtaanvallen. Hij zei dat zijn land heeft laten zien dat „iedereen die ons wil schaden, zullen wij schaden. We zullen agressief de Israëlische veiligheid blijven beschermen”.

De spanningen tussen Iran en Israël lopen door de beschietingen opnieuw op. Volgens Israël is de aanwezigheid van Iraanse troepen in buurland Syrië een „bedreiging voor de regionale stabiliteit en het Syrische regime”. Iran heeft eerder al gezegd Syrië te helpen in de strijd tegen de gewapende rebellen in het land. Zo wordt volgens Israël „een nieuw front gecreëerd, vlak bij de grens”.

Bij een dagenlang gevecht tussen Israël en de Islamitische Jihad in Gaza kwamen vorige week nog meer dan 30 mensen om het leven. Het gevecht ontstond nadat een Israël een topcommandant van de terroristische groepering, die wordt gesteund door Iran, had gedood. Vorige week donderdag werd een staakt-het-vuren afgesproken, dat een dag later weer werd geschonden. (NRC)