EU-lidstaten richten Europees netwerk op voor opsporing vermiste personen

Amber Alert gaat de Europese politiedienst PEN-MP leiden die vermiste personen opspoort, zo maakte de Raad van de Europese Unie woensdag bekend.
Een Amber Alert op een pinautomaat in de Markthal in Rotterdam. Waarschuwingen over ontvoerde of vermiste kinderen via Amber Alerts en Vermist Kind Alerts zijn ook te zien op ongeveer driehonderd pinautomaten in het land. De nieuwe Europese opsporingsorganisatie gaat vooralsnog niet van dit soort waarschuwingen afgeven.
Een Amber Alert op een pinautomaat in de Markthal in Rotterdam. Waarschuwingen over ontvoerde of vermiste kinderen via Amber Alerts en Vermist Kind Alerts zijn ook te zien op ongeveer driehonderd pinautomaten in het land. De nieuwe Europese opsporingsorganisatie gaat vooralsnog niet van dit soort waarschuwingen afgeven. Foto Arie Kievit/ANP

Europese lidstaten gaan beter samenwerken als het gaat om het opsporen van vermiste personen. De Nederlandse organisatie Amber Alert Europe wil een nieuwe Europese politiedienst, genaamd PEN-MP, gaan leiden die vermiste personen opspoort. Dat heeft de Raad van de Europese Unie woensdag bekendgemaakt.

De Nederlandse stichting en initiatiefnemer Amber Alert Europe wordt verantwoordelijk voor administratie en logistiek, maar de politiewerkzaamheden die PEN-MP gaat uitvoeren, worden in verband met gevoeligheid en privacy gescheiden gehouden. Voor de politietaken wordt onder meer gebruik gemaakt van bestaande netwerken als Interpol en SIENNA.

Het nieuwe netwerk besteedt extra aandacht aan vermiste kinderen, maar gaat zich niet alleen daarop richten, zoals Amber Alert in Nederland nu wel doet. Ook krijgen niet alle Europese burgers een bericht op hun telefoon als er iemand wordt vermist. PEN-MP heeft inmiddels vijftig politiemannen in dienst, uit 21 landen, gespecialiseerd in vermiste personen.

Tot nu toe werd er nog te weinig samengewerkt door politiediensten in Europese lidstaten en waren er weinig grensoverschrijdende opsporingsmogelijkheden. Dat terwijl 37,5 procent van de Europeanen in de buurt woont van een landsgrens. Amber Alert Europe drong al langer in Brussel aan op een Europese opsporingsdienst.