In beeld

De ravage van de strijd op de Technische Universiteit in Hongkong

De strijd tussen politie en demonstranten in Hongkong gaat er hard aan toe. De politie wacht tot de activisten zich overgeven, ondertussen raken de rantsoenen op. Woensdag is alweer de vierde dag van de blokkade van de Technische Universiteit. Hoe ziet het strijdtoneel er inmiddels uit? NRC selecteerde het werk van verschillende fotografen.
De demonstranten hebben de universiteit geblokkeerd met de materialen die ze voorhanden hadden. Rondom de universiteit zijn bakstenen opgestapeld om de politie af te remmen.
Foto Anthony Wallace / AFP
Demonstranten, gewapend met molotovcocktails, katapulten en pijl- en boog, hebben hoge vuren laten oplaaien voor de ingangen terwijl de politie probeerde de gebouwen te ontruimen. De politie zette onder meer traangas en waterkanonnen in.
Foto Ng Han Guan / AP
Een deel van de demonstranten bivakkeert al dagen onder primitieve omstandigheden en met beperkte middelen op de universiteitscampus. De gymzaal van de Technische Universiteit wordt gebruikt als slaapzaal. Het aantal pro-democratische demonstranten dat zich heeft ingesloten in de gebarricadeerde universiteit is afgelopen dagen teruggelopen van zo'n zeshonderd naar rond de honderd.
Foto Nicolas Asfouri / AFP
Alle demonstranten die nu nog vertrekken uit de Technische Universiteit worden opgepakt en hangen lange gevangenisstraffen boven het hoofd. Ook artsen en verplegers die in het complex waren, zijn opgepakt. Voedsel en medicijnen dreigen op te raken.
Foto Nicolas Asfouri / AFP
Een aantal demonstranten heeft geprobeerd te ontsnappen via de riolering, meldt persbureau Reuters woensdag. De politie zegt twee mannen te hebben gearresteerd die uit een put klommen. Ook drie omstanders, die hielpen de putdeksel te lichten, zijn gearresteerd. Eén demonstrant zei dat ze een uur door het riool had gezwommen, waar ze ook slangen zag. Toen ze besloot boven te komen, bleek dat ze nog steeds op de campus was.
Foto Anthony Wallace / AFP
Demonstranten hebben het gezegde van acteur Bruce Lee aangenomen: „Wees als water. Blijf vloeibaar en pas je aan iedere omstandigheid aan."
Foto Vincent Yu / AP
Met kledingstukken hebben de demonstranten de noodkreet S.O.S. op een binnenplaats gelegd. Dinsdag is een nieuwe politiechef van Hongkong aangetreden. Die heeft het motto van de politie veranderd. Van 'Trots en zorgzaamheid' naar 'Eer, plicht en loyaliteit', meldt Hong Kong Free Press.
Foto Anthony Wallace / AFP
Ondanks dat het aantal actieve en gewelddadige demonstranten op de Technische Universiteit is afgenomen, blijft er onder de bevolking veel steun voor het doel dat ze bevechten: beperkte invloed van China op de eilandstaat. Tijdens deze protesten zijn er twee doden gevallen en meerdere gewonden.
Foto Thomas Peter / Reuters
Een katapult van een van de demonstranten.
Foto Adnan Abidi / Reuters
Het zwembad van de universiteit is gebruikt om molotovcocktails te testen.
Foto Vincent Yu / AP
In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de Amerikaanse Senaat een wet aangenomen ter ondersteuning van de mensenrechten in Hongkong. Het gaat om sancties tegen functionarissen die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen.
Foto Nicolas Asfouri / AFP
De afgelopen week was het werk in het centrum van Hongkong grotendeels stilgelegd. Scholen waren dagen gesloten en wegen, bruggen en tunnels deels ontoegankelijk.
Foto Nicolas Asfouri / AFP