Coalitieonderhandelingen in Israël opnieuw vastgelopen

Na premier Netanyahu heeft ook oppositieleider Benny Gantz van de partij Blauw en Wit gezegd dat hij er niet in geslaagd is om een regering te vormen.
Oppositieleider Benny Gantz van de partij Blauw en Wit woensdag op een persconferentie in Tel Aviv.
Oppositieleider Benny Gantz van de partij Blauw en Wit woensdag op een persconferentie in Tel Aviv. Foto Abir Sultan/EPA

De coalitieonderhandelingen in Israël zijn opnieuw vastgelopen. Eerder lukte het premier Benjamin Netanyahu niet, nu heeft ook oppositieleider Benny Gantz van de partij Kahol Lavan (Blauw-Wit) gezegd dat hij er niet in geslaagd is om een regering te vormen. Dat melden Israëlische media woensdagavond. Daarmee lijkt Israël af te stevenen op nieuwe parlementsverkiezingen, de derde keer in ongeveer een jaar tijd.

Gantz heeft enkele uren voor de deadline om een coalitie te smeden, de opdracht teruggegeven aan president Reuven Rivlin. Het parlement heeft nu 21 dagen om een nieuwe formateur aan te stellen. Als dat niet lukt dan komen er automatisch nieuwe verkiezingen binnen negentig dagen. De onderhandelingen blijven vastlopen omdat het politieke landschap in Israël erg versnipperd is. De laatste twee verkiezingen leverden geen grote winnaar op.

Israël ging in april én half september naar de stembus. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het land dat het twee kandidaten niet is gelukt om een regering te vormen. De steun van Avigdor Lieberman van de rechts-nationalistische partij Yisrael Beiteinu is nodig om een eventuele minderheidsregering te vormen. Voormalig Buitenlandminister Lieberman heeft woensdag echter gezegd dat hij niet aan een minderheidsregering wil meewerken.

Lees ook: Netanyahu wordt aangeklaagd, spreekt van ‘politieke vervolging’

Beschuldigd van corruptie

Om te regeren is een meerderheid van 61 zetels nodig in de Knesset, het Israëlische parlement. Netanyahu’s Likud-partij won 31 zetels bij de laatste verkiezingen, Gantz’ Blauw-Wit kreeg er 33. Netanyahu hoopt op een vijfde termijn als premier; hij zou onder meer plannen hebben om de premier wettelijke immuniteit te geven.

Als het Netanyahu niet lukt om aan de macht te blijven, loopt hij het risico vervolgd te worden voor fraude en corruptie. Er lopen momenteel meerdere zaken tegen hem en de tijd begint te dringen, want in december wordt een besluit verwacht of hij vervolgd gaat worden. De premier ontkent alle aantijgingen, volgens hem is er sprake van een politiek proces.