Britse prins Andrew legt zijn publieke taken tijdelijk neer

De afgelopen dagen kwam prins Andrew negatief in het nieuws door een BBC-interview over zijn vriendschap met de van kindermisbruik beschuldigde Jeffrey Epstein.
De Britse prins Andrew.
De Britse prins Andrew. Foto Toby Melville/Rueters

De Britse prins Andrew trekt zich grotendeels terug uit het openbare leven en legt zijn publieke taken voor het Britse koninklijk huis tijdelijk neer. Dat meldt de BBC woensdag. Aanleiding is het veelbesproken BBC-interview van afgelopen zaterdag over onder meer zijn vriendschap met de van grootschalig kindermisbruik beschuldigde Amerikaanse multimiljardair Jeffrey Epstein.

Volgens de prins heeft zijn relatie met Epstein de koninklijke familie ontwricht. In een verklaring zegt hij mee te leven met de slachtoffers van Epstein en „iedereen die erdoor beïnvloed is en die enige vorm van afsluiting zoekt”. Ook zegt hij zijn familie in de steek gelaten te hebben en zegt hij mee te willen werken aan een eventueel strafrechtelijk onderzoek.

Andrew is de hertog van York en de tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth en prins Philip. Zijn broer is prins Charles. In het veelbesproken interview met de BBC zegt Andrew het zichzelf dagelijks kwalijk te nemen dat hij na de eerste veroordeling van Epstein contact met hem hield.

Lees ook: Rol prins Andrew op het koninklijk toneel lijkt uitgespeeld

40 meisjes betaald voor seks

Epstein sloot in 2008 een deal met justitie in een zaak waarin hij werd beschuldigd minstens veertig minderjarige meisjes te hebben betaald voor seks. In één zaak kreeg hij achttien maanden celstraf, die hij mocht uitzitten als dertien maanden huisarrest. Prins Andrew en Epstein werden daarna nog twee keer met elkaar gefotografeerd.

Daarnaast kwam in augustus een video boven water uit 2010 waarop te zien is dat Andrew een jonge vrouw uitzwaait bij de deur van het appartement van Epstein in New York. Afgelopen zomer werd Epstein opnieuw aangehouden op verdenking van kindermisbruik en mensenhandel. In augustus werd hij dood aangetroffen in zijn cel, volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft hij zelfmoord gepleegd.

Prins Andrew zelf wordt ook beschuldigd van seksueel misbruik door een van de slachtoffers van Epstein. De Amerikaanse Virginia Giuffre zegt dat ze als seksslaaf van Epstein op 17-jarige leeftijd ook seks moest hebben met prins Andrew. In het interview met de BBC heeft Andrew echter gezegd dat hij zich Giuffre helemaal niet kan herinneren. Eerder had Buckingham Palace ook al officieel ontkend dat de prins enige vorm van seksueel contact of een relatie heeft gehad met Giuffre.