50Plus schuift Henk Krol opnieuw naar voren als lijsttrekker

Verkiezingen De leden van 50Plus mogen zich de komende weken uitspreken over de kandidatuur van Henk Krol als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

Henk Krol, de herkozen lijsttrekker 50PLUS. Foto ANP/ROBIN UTRECHT
Henk Krol, de herkozen lijsttrekker 50PLUS. Foto ANP/ROBIN UTRECHT

Het bestuur van 50Plus schuift fractievoorzitter Henk Krol naar voren als beoogd lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Leden mogen zich sinds dinsdag digitaal of schriftelijk uitspreken over de vraag of Krol inderdaad de lijst mag aanvoeren. Als dat positief voor hem uitpakt, zal het partijbestuur Krol op het ledencongres in december zonder tegenkandidaat voordragen als partijleider en lijsttrekker.

Henk Krol (69) werd in 2012 lijsttrekker van 50Plus. Sindsdien is hij, met een korte onderbreking in 2013 en 2014, fractievoorzitter. Hij is na Geert Wilders (PVV), Mark Rutte (VVD) en Kees van der Staaij (SGP) de langstzittende politiek leider in Nederland.

Partijtop: ‘glasheldere’ uitkomst

De achterban van 50Plus (vier zetels in de Tweede Kamer) moet zich de komende weken dan wel met een overtuigende meerderheid achter zijn kandidatuur scharen. Partijvoorzitter Geert Dales noemt geen exacte percentages, maar de uitkomst van die ledenraadpleging moet volgens hem „glashelder zijn”. Anders beraden zowel het bestuur als Krol zich op hun positie en volgt er een zoektocht naar een andere lijsttrekker. Dales noemt Krol „een zeer betrokken en actieve pleitbezorger voor de belangen van onze achterban”. Krol is volgens Dales bekend bij het grote publiek, weet gemakkelijk de weg naar de media te vinden, en geldt volgens Dales als „respectvol en constructief”.

Krol zelf kan zich vinden in de manier waarop hij door het partijbestuur geparachuteerd wordt, hoewel er intern ook kritiek is op het lijsttrekkersreferendum met één kandidaat. Dat maakt het voor tegenkandidaten moeilijk om zich te melden.

Maar volgens Dales kunnen alle leden daar nu over meepraten. „Zoiets regel je niet aan de bestuurstafel. Wij willen ook dat de lijsttrekker een grote rol speelt bij de samenstelling van het nieuwe team en het verkiezingsprogramma. Dan moet je dus op tijd beginnen.”

50Plus heeft een turbulente periode achter de rug. Eind vorig jaar hekelde de net aangetreden Dales de cultuur „van roddel en achterklap” binnen zijn partij en de interne ruzies die niets te maken hadden met de partijkoers, maar met botsende karakters, grote ego’s en de manier waarop de partij georganiseerd was.

Maar nadat Dales zich had ontdaan van de belangrijkste criticasters lijkt er rust binnen de partij te zijn. De actiebereidheid van Krols potentiële achterban richt zich nu vooral op thema’s als de dreigende pensioenkortingen, zo blijkt uit deze week gepubliceerd onderzoek van Maurice de Hond onder 60-plussers.

Lees ook dit interview uit 2017 met Henk Krol: ‘We heten toch niet voor niks 50Plus?’