Zweedse justitie laat misbruikaanklachten tegen Julian Assange vallen

Volgens de Zweedse openbaar aanklager bestaat er niet voldoende bewijs om WikiLeaks-oprichter Assange te kunnen veroordelen.
Assange vanaf het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in 2017.
Assange vanaf het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in 2017. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

De Zweedse justitie heeft het vooronderzoek naar seksueel misbruik door WikiLeaks-oprichter Julian Assange gestaakt. Dat heeft de plaatsvervangend openbaar aanklager Eva-Marie Persson dinsdag bekendgemaakt. Volgens Persson is er niet voldoende bewijs om Assange te kunnen veroordelen. „Het bewijs is aanzienlijk verzwakt door de lange periode die is verstreken sinds de vermeende daden”, aldus Persson.

Dit betekent dat Zweden de pogingen om de 48-jarige Assange naar het land te krijgen, gaat staken. Volgens Persson zou een verhoor van de WikiLeaks-oprichter weinig toevoegen. De vrouw die Assange beschuldigt van seksueel misbruik, kan in hoger beroep gaan tegen de beslissing van het OM.

Lees ook: Hoe moet het verder met Julian Assange na zijn arrestatie?

De zaak draait om een beschuldiging uit 2010. Toen had de Australiër seks met een Zweedse vrouw die hij had ontmoet op een congres van WikiLeaks. Volgens de vrouw was dit terwijl zij sliep en gebruikte Assange tegen haar zin in geen condoom, ondanks dat zij meermaals had gesteld geen seks te willen zonder het anticonceptiemiddel. Assange stelt dat de vrouw wél bij bewustzijn was en bovendien had ingestemd zonder condoom seks te hebben.

Reactie WikiLeaks

In november 2010 vaardigde Stockholm een Europees aanhoudingsbevel uit tegen de Australiër, maar hij weigerde te komen uit angst dat hij door Zweden aan de VS zou worden uitgeleverd. In 2012 vluchtte hij de Ecuadoraanse ambassade in Londen in en vijf jaar later stopte de Zweedse justitie het vooronderzoek naar het vermeende misbruik.

Nadat Assange eerder dit jaar uit de ambassade werd gehaald en werd opgepakt, besloot de Zweedse openbaar aanklager op verzoek van het slachtoffer het vooronderzoek te heropenen.

De VS willen Assange vervolgen voor het publiceren van grote ladingen vertrouwelijke Amerikaanse overheidsdocumenten. In 2010 haalde Assange met zijn klokkenluiderswebsite WikiLeaks het wereldnieuws door documenten te openbaren waaruit blijkt dat Amerikaanse militairen mogelijke oorlogsmisdaden hebben begaan in Afghanistan en Irak.

WikiLeaks zegt dinsdag in reactie op het Zweedse nieuws dat de focus nu verlegd kan worden naar „de dreiging waar meneer Assange al jaren voor waarschuwt: de oorlogszuchtige vervolging door de Verenigde Staten en de dreiging die daarvan uitgaat voor het eerste amendement”. In het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet is vrijheid van meningsuiting vastgelegd.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks Kristinn Hrafnsson, WikiLeaks editor-in-chief: “Let us now focus on the threat Mr Assange has been warning about for years: the belligerent prosecution of the United States and the threat it poses to the First Amendment.