Westelijke Jordaanoever

VS: Joodse nederzettingen niet in strijd met internationaal recht

De Verenigde Staten schrappen het standpunt dat Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever illegaal zijn volgens het internationaal recht. Dat heeft minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. Met de vooral symbolische stap doet Washington afstand van een Amerikaanse zienswijze die sinds 1978 van kracht is. Voorheen oordeelden de VS dat de nederzettingen gesticht door Joodse activisten in bezette gebieden „in strijd zijn met het internationaal recht”. Volgens Pompeo is het aan Israëlische rechtbanken om te oordelen of de nederzettingen legaal zijn. Het eerdere oordeel „helpt de vredeszaak niet verder”, aldus Pompeo. De richtlijn uit 1978, ook bekend als het Hansell Memorandum, was onderwerp van discussie in de Amerikaanse politiek. (NRC)