Voormalige Limburgse wethouder Van Rey schikt toch met justitie

De Roermondse oud-wethouder stelde eerder door te zullen vechten tot hij in zijn gelijk werd gesteld.
Archiefbeeld van Van Rey als wethouder.
Archiefbeeld van Van Rey als wethouder. Foto Bas Czerwinski/ANP

De onder meer wegens corruptie veroordeelde voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie. Dat bevestigt zijn advocaat Gitte Stevens dinsdag na berichtgeving van persbureau ANP. De 74-jarige Van Rey stelde eerder tot zijn dood tegen het OM te blijven vechten, maar zegt nu toch te schikken om verder procederen te voorkomen. Stevens wil niet zeggen voor hoeveel Van Rey precies schikt, volgens haar is het minder dan het voorstel van 120.000 euro dat justitie eerder deed.

Van Rey is eerder veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf wegens corruptie, stembusfraude en schending van het ambtsgeheim. Hij heeft onder meer als bestuurder veelvuldig giften aangenomen van lokale ondernemers. Het Openbaar Ministerie probeerde na de veroordeling via de rechter zo’n 300.000 euro aan giften terug te vorderen.

Lees ook: Hoge Raad: Van Rey terecht veroordeeld voor corruptie

In die zogenoemde ontnemingszaak heeft Van Rey nu geschikt. Volgens de advocaat van het voormalige VVD-kopstuk gaat hij nog wel naar het Europese Hof van Justitie om zijn eerdere veroordeling aan te vechten. Als hij daar in het gelijk wordt gesteld, gaat hij het schikkingsbedrag terugvorderen.

Nadat Van Rey als verdachte van corruptie en witwassen werd aangemerkt, trad hij af als wethouder van Roermond en Eerste Kamerlid. Ook werd hij halverwege het jaar 2015 door VVD geroyeerd omdat hij de partij „schade had berokkend”.