Amnesty: meer dan 106 doden bij protesten in Iran

Het is onduidelijk hoeveel mensen precies zijn omgekomen bij de protesten in Iran, omdat internet in het land is afgesloten.
Demonstranten zijn de straat op gegaan in Iran vanwege het besluit om de brandstofprijzen te verhogen.
Demonstranten zijn de straat op gegaan in Iran vanwege het besluit om de brandstofprijzen te verhogen. Foto AFP

Bij protesten in Iran zijn de afgelopen dagen zeker 106 doden gevallen. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag. Eerder op de dag stelde ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties dat er vermoedelijk tientallen mensen zijn omgekomen. Hoeveel doden er precies zijn gevallen, is moeilijk vast te stellen omdat de Iraanse overheid het internet in het land heeft afgesloten. Journalisten is bovendien verboden foto’s en video’s te maken.

Amnesty International spreekt over een „schrijnend patroon” waarin Iraanse veiligheidsdiensten geweld inzetten tegen de demonstranten. Volgens de organisatie zijn demonstranten omgekomen bij onwettige executies.

Twitter avatar amnesty Amnesty International At least 106 protesters in 21 cities have been killed in #Iran, according to reports we have received. Verified video footage, eyewitness testimony & information gathered from activists outside Iran reveal a harrowing pattern of unlawful killings by Iranian security forces.

Reactie mensenrechtenchef VN

Ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet heeft grote zorgen geuit omdat de Iraanse politie met scherp schiet op demonstranten. Bij monde van haar woordvoerder spoort Bachelet de Iraanse autoriteiten aan het gebruik van geweld te beperken. Ook roept ze de regering op het internet weer beschikbaar te stellen en het recht op de vrijheid van meningsuiting en vreedzaam protest te waarborgen.

Lees ook: Alleen maar kip: de sancties beginnen te knellen in Iran

Het is onrustig in Iran sinds het regime vrijdag geleden besloot tot een stijging van de benzineprijs. De islamitische republiek verkeert in een zware recessie als gevolg van de economische sancties die de Verenigde Staten invoerden nadat zij zich eenzijdig terugtrokken uit de Iran-deal. De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, veroordeelde de protesten zondag op de staatstelevisie.