Verdachte op Malta gearresteerd in verband met moordzaak journalist

De verdachte wil een presidentieel pardon in ruil voor informatie. Twee jaar geleden werd een Maltese journalist gedood door een autobom.
Kaarsen en foto's voor de Maltese ambassade in Berlijn, als eerbetoon aan de vermoorde journalist Daphne Caruana Galizia.
Kaarsen en foto's voor de Maltese ambassade in Berlijn, als eerbetoon aan de vermoorde journalist Daphne Caruana Galizia. Foto Clemens Bilan/EPA

De Maltese politie heeft donderdag tijdens een inval een man gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia in 2017 door een autobom. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag op basis van een bron bij de politie.

De man was mogelijk een tussenpersoon en hij zou hebben geholpen bij de aanschaf van het explosief dat bij de aanslag werd gebruikt. Journalist Galizia werd op 16 oktober 2017 vermoord. Ze was vooral bekend van haar blog Running Commentary, waarop ze gevoelige informatie over corrupte politici onthulde.

Lees verder over de moordzaak in dit interview met collega-journalist Caroline Muscat: ‘Ik was beschermd. Zij niet’

De inval donderdag was naar aanleiding van vermeende witwaspraktijken waarbij de man betrokken is, schrijft de Times of Malta. Hij wil in ruil voor informatie een volledig presidentieel pardon afdwingen, voor zowel zijn betrokkenheid bij de witwaspraktijken als bij de moord op de journalist. De man vreest voor zijn veiligheid als hij naar de gevangenis zou worden gestuurd. De Maltese premier Joseph Muscat raadt aan het pardon te verlenen als de man onthult wat hij weet over de moord en ermee instemt ook in de rechtbank het bewijs te geven.

De politie vermoedt dat minstens nog één of twee andere verdachten betrokken waren bij de moord, maar er zijn nog geen verdere arrestaties verricht.