Recensie

Recensie Film

Topacteurs en een topzware plot in ‘The Good Liar’

Thriller ‘The Good Liar’ met Ian McKellen en Helen Mirren probeert serieuze thema’s rond schuld en boete te behandelen in een lichte film. Dat werkt niet goed.

Ian McKellen en Helen Mirren hebben een date.
Ian McKellen en Helen Mirren hebben een date.

De bedrieger bedrogen – het is geen spoiler om te verklappen dat The Good Liar draait om die aloude omkering van de rol van oplichter en prooi. Je moet werkelijk nog nooit een film in dit genre hebben gezien om die wending niet al na een minuut of tien te zien aankomen. Ian McKellen en Helen Mirren zijn Roy en Betty, die elkaar leren kennen via een datingsite. Roy blijkt al snel niet de man te zijn die hij beweert te zijn. Hij is uit op Betty’s geld. Maar Betty is uiteraard ook niet de goedgelovige, naïeve weduwe die ze op het eerste gezicht lijkt. Dat er een stevige plotwending in het vat zit staat al meteen vast; de vraag is alleen ‘hoe’.

Dat blijkt niet mee te vallen. Had regisseur Bill Condon zich maar beperkt tot een onderhoudende thriller over twee oplichters, in de geest van films als The Thomas Crown Affair. Een ingenieus geconstrueerde plot die zich stap voor stap ontvouwt kan heel plezierig zijn om te volgen. Geloofwaardigheid is daarvoor helemaal geen vereiste. Helaas krijgt The Good Liar zo’n zwaarwichtige en overdreven dramatische plotwending mee, dat die de hele film kantelt naar het ridicule. Condon gebruikt een licht genre om serieuze thema’s aan de orde te stellen rond schuld en boete. Dat is een vergissing.