Thuiskok

Gevulde bolcourgettes

Voor dit recept, waarin u de spekjes makkelijk kunt vervangen door hazelnoten of pijnboompitten en er zo een vegetarisch gerecht van kunt maken, zult u op zoek moeten naar bolcourgettes. Daarvoor is de groenteboer uw beste gok. En anders snijdt u de ‘normale’ courgette in de lengte door en gebruikt u de ene helft als bodem en de andere helft als kapje.

Oven voorverwarmen op 180 graden. Snij het kapje van de courgettes. Lepel voorzichtig uit met een theelepel maar hou ongeveer een halve centimeter rand over. Hak het vruchtvlees klein, dat kan ook in de keukenmachine, maar dan kort, met de pulseknop. Bak de spekjes uit in een koekenpan. Voeg het vruchtvlees toe en de uitgeperste knoflook en laat al bakkend even slinken. Verkruimel de geitenkaas. Hak de munt fijn. Meng dit van het vuur af door de pan. Rasp de schil van de citroen erboven. Breng op smaak met zout, peper en cayennepeper.

Vul de courgettes hiermee, zet de kapjes er weer schuin op en plaats in een ingevette kleine braadslee. Sprenkel er een fliebeltje olijfolie over. Bak ongeveer veertig minuten in de oven tot ze zacht aanvoelen. Garneer eventueel met nog wat munt.