‘Red de Participatiewet’

Werklozen aan het werk Dinsdag werd bekend dat de Participatiewet uit 2015 onvoldoende mensen aan het werk helpt. Kamerleden, een wethouder en een werkgever reageren.

Archiefbeeld van een wasserij in een sociale werkplaats, 2011.
Archiefbeeld van een wasserij in een sociale werkplaats, 2011. Foto Rien Zilvold

De Tweede Kamer wil snel met staatssecretaris Tamarah van Ark (Sociale Zaken, VVD) in debat over de Participatiewet. Het SCP velde dinsdag een hard oordeel over deze wet, die vijf jaar geleden werd ingevoerd. Het doel was om langdurig werklozen en mensen met een handicap aan het werk te helpen, liefst bij gewone werkgevers. Maar dat is niet gelukt en volgens het SCP moet er nog veel gebeuren wil de wet een succes worden. Het kabinet komt later deze week met een reactie.

Lees ook: Langdurig werklozen geen baan door Participatiewet

De VVD denkt dat de uitvoering van de wet kan worden verbeterd. „We moeten het voor werkgevers bijvoorbeeld eenvoudiger maken om de doelgroep in dienst te nemen”, zegt Chantal Nijkerken-De Haan. De SP wil, net als de vakcentrales FNV en CNV, dat de sociale werkvoorziening in ere wordt hersteld. „Het was, zoals wij al vreesden, een illusie dat mensen met een beperking in gewone bedrijven zouden gaan werken”, zegt Jasper van Dijk (SP). „In de praktijk zien we dat die mensen nu vaker thuiszitten.”

CDA en PvdA willen niet terug naar de sociale werkplaatsen oude stijl, maar ze willen wel de kennis en kunde behouden die daar was. Gijs van Dijk (PvdA) spreekt van „versie 2.0: een plek die begeleiding op maat biedt aan zowel de doelgroep als werkgevers”. GroenLinks wil een „werkloket” waar werkgevers hun vacatures kunnen melden voor de doelgroep.