Prijsafspraken

ACM doet invallen bij handvol inkoopbedrijven in de agrarische sector in kartelonderzoek

Toezichthouder ACM heeft de afgelopen tijd invallen gedaan bij een aantal inkoopbedrijven in de agrarische sector. De toezichthouder vermoedt dat de ondernemingen afspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs van agrarische goederen en daarmee boeren hebben benadeeld. Om welke sector – bijvoorbeeld de tuinbouw, de veeteelt of melkveehouderij – het gaat wil de ACM niet zeggen, wel dat het om „een handvol bedrijven” gaat. „Vanwege de mogelijke herleidbaarheid hebben we besloten geen namen te noemen, ook niet van de sector”, zegt een woordvoerder. „Het gaat om inkopers die de producten zelf verwerken en inkopers die ze rechtstreeks doorverkopen aan de supermarkt.” De ACM zegt in actie te zijn gekomen na tips over mogelijke prijsafspraken en eigen onderzoek. Belangenorganisatie LTO Nederland zegt „met zorg” kennis te hebben genomen van het nieuws over de mogelijke prijsafspraken. (NRC)