Nederlandse tennissers verliezen eerste duel Davis Cup Finals

Nederland verloor zijn eerste groepsduel op de Davis Cup Finals van Kazachstan. De Kazachstanen wonnen de beslissende dubbelspelpartij.
Jean-Julien Rojer (l) en Robin Haase tijdens de dubbelspelpartij tegen Kazachstan op de Davis Cup Finals. Ze verloren met 6-4 en 7-6 (2).
Jean-Julien Rojer (l) en Robin Haase tijdens de dubbelspelpartij tegen Kazachstan op de Davis Cup Finals. Ze verloren met 6-4 en 7-6 (2). Foto Susana Vera/Reuters

De Nederlandse tennissers hebben dinsdag hun eerste ontmoeting in de Davis Cup Finals verloren van Kazachstan. Van de drie duels tegen de Kazachstanen won Nederland er maar één. Het wordt voor Nederland nu erg lastig om de volgende ronde te bereiken in het nieuwe eindtoernooi van het landentoernooi.

Nederland en Kazachstan wonnen allebei één enkelspelpartij. Michail Koekoesjkin versloeg in het eerste duel Botic van de Zandschulp met 6-2, 6-2. Robin Haase maakte er vervolgens 1-1 van door van Aleksandr Boeblik te winnen met 7-5, 3-6 en 7-6 (5). De beslissing moest komen in het dubbelspel, met Robin Haase en Jean-Julien Rojer voor Nederland tegen Koekoesjkin en Boeblik. De Kazachstanen waren daarin met 6-4 en 7-6 (2) het sterkst.

Lees ook: De toekomst van de Davis Cup staat op het spel

Donderdag staat voor Nederland het tweede en laatste groepsduel op het programma, tegen Groot-Brittannië. Nederland moet dat treffen winnen om tweede te worden in de poule en nog kans te maken op de kwartfinales. Zelfs bij een zege is plaatsing echter nog niet zeker. Naast de zes groepswinnaars gaan namelijk enkel de beste twee nummers twee door.

De Davis Cup wordt dit jaar voor het eerst op één centraal eindtoernooi beslist. In de Davis Cup Finals, die nog tot zondag duren, dingen achttien teams mee naar de prestigieuze bokaal. Vorig jaar werd die gewonnen door Kroatië. Toen had de Davis Cup nog zijn traditionele opzet, waarbij het toernooi helemaal volgens het knock-outprincipe werd gespeeld en er nog uit- en thuiswedstrijden bestonden. Ook duurden de partijen nog maximaal vijf sets – nu zijn dat er nu op zijn meest drie.