Israël zegt vier raketten uit Syrië te hebben onderschept

De Israëlische strijdkrachten onderschepten inkomende raketten boven de Golanhoogte, die sinds eind jaren zestig door Israël is bezet.
De Syrische plaats Quneitra gezien vanaf de Golanhoogten.
De Syrische plaats Quneitra gezien vanaf de Golanhoogten. Foto Jalaa Marey/AFP

De Israëlische strijdkrachten melden dat ze dinsdag vier raketten hebben onderschept die vanuit Syrië op het noorden van Israël zouden zijn afgevuurd. Dat meldt het leger op Twitter. Even daarvoor ging het waarschuwingsalarm af in de Golanhoogte, die sinds eind jaren zestig door Israël bezet is. Syrië heeft nog niet gereageerd op de melding.

Het is onduidelijk van wie de raketten afkomstig zijn. Op Syrische staatstelevisie werd, volgens persbureau Reuters, een halfuur eerder gemeld dat er explosies te horen waren in de buurt van het vliegveld van de Syrische hoofdstad Damascus, maar het is niet bekend of de explosies verband houden met de raketten.

De onderschepping van de raketten volgt een week na een bombardement dat vermoedelijk door Israël op Damascus is uitgevoerd. Die aanval zou zijn gericht op Akram al-Ajouri, een belangrijke figuur binnen de Palestijnse Islamitische Jihad. Al-Ajouri overleefde het bombardement, zijn zoon en kleindochter kwamen om het leven.

De Golanhoogte werd tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverd door Israël. In 1981 annexeerde Israël het heuvelachtige Syrische gebied, wat niet wordt erkend door de internationale gemeenschap. Sinds augustus vorig jaar patrouilleren weer soldaten van de Verenigde Naties op de hoogvlakte, nadat zij jaren daarvoor werden teruggeroepen vanwege de oorlog in Syrië.

Lees ook deze reportage over de Druzische bewoners van de Golanhoogte